Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dánsky parlament prijal nový zákon: Zakazuje pálenie Koránu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

KODAŇ - Dánsky parlament vo štvrtok prijal zákon, ktorý kriminalizuje "nevhodné zaobchádzanie" s náboženskými textami. V praktickej podobe sa tým zakazuje aj pálenie koránu. V 179-člennom Folketingu (dánskom parlamente) návrh zákona schválilo 94 poslancov, 77 bolo proti. Informuje o tom agentúra AFP.

Návrh zákona zakazuje "nevhodné zaobchádzanie s písomnosťami s významným náboženským významom pre uznanú náboženskú komunitu". Tým, ktorí porušia zákon, hrozí pokuta alebo až dva roky väzenia. Dánsko a susedné Švédsko sa počas leta po množstve protestov zahŕňajúcich pálenie a hanobenie koránu stali ohniskom hnevu vo viacerých moslimských krajinách. Medzi 21. júlom a 24. októbrom tohto roku bolo podľa údajov národnej polície zaznamenaných 483 spálení kníh alebo vlajky.

archívne video

JE ROZHODNUTÉ Sheila, ktorá pomočila a zapálila Korán, si za vyhrážanie prezidentke vypočula trest (Zdroj: TASR / Kríž, Kotian)

Takmer tisíc demonštrantov sa preto koncom júla pokúsilo preniknúť k dánskemu veľvyslanectvu v chránenej diplomatickej štvrti v Bagdade po výzve šiitského duchovného vodcu Muktadá as-Sadra. Dánsko v reakcii na zhoršenú bezpečnostnú situáciu dočasne sprísnilo hraničné kontroly. Prvý návrh schváleného zákona bol doplnený po kritike, že obmedzuje slobodu prejavu a bude ťažké ho presadiť. Kritici ho považovali za návrat k zákonu o rúhaní, ktorý Dánsko zrušilo v roku 2017.

Viac o téme: DánskoZákonKoránZákaz pálenia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu