Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

USA varuje svojich občanov v zahraničí! Obávajú sa teroristických útokov

Joe Biden
Joe Biden (Zdroj: SITA/AP Photo/Jacquelyn Martin))

WASHINGTON - Americké ministerstvo zahraničných vecí vydalo vo štvrtok zriedkavé celosvetové varovanie pre všetkých občanov USA zdržiavajúcich sa v zahraničí. Vyzýva ich na zvýšenú opatrnosť v dôsledku možných teroristických útokov. Informuje stanica CNN.

USA upozorňujú na "narastajúce napätie na rôznych miestach sveta, možné teroristické útoky, protesty či násilné činy proti občanom a záujmom USA". Ministerstvo zároveň odporúča všetkým občanom USA opustiť Libanon a Izrael. Odísť povolilo aj niektorým štátnym zamestnancom a ich rodinám.

archívne video

Ódor odsúdil útok na Izrael: S repatriáciami pomáha aj vládny špeciál (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Výstraha prichádza v čase, keď na celom Blízkom východe vypukli protesty v súvislosti s vojnou medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas. Mnohí demonštranti sa zamerali na sídla diplomatických zastúpení Spojených štátov. Naposledy vydali USA takéto varovanie v auguste minulého roka po zabití vodcu teroristickej siete al-Káida Ajmana Zawahrího. Varovali vtedy, že "stúpenci tejto siete alebo s ňou spojených teroristických organizácií môžu zaútočiť na zariadenia, personál alebo občanov USA".

Viac o téme: VarovanieZahraničieUSATerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu