Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Brutálna vražda taxikára: Odveta ako z najhorších kriminálok, tínedžeri ho obesili neďaleko hlavného mesta

Vražda taxikára vo Švédsku pripomína najhoršie kriminálne série
Vražda taxikára vo Švédsku pripomína najhoršie kriminálne série (Zdroj: gettyimages)

ŠTOKHOLM - Príbeh ako z najdesivejších kriminálnych seriálov. Tak by sa dala nazvať tragédia, ktorá sa odohrala iba 70 kilometrov od hlavného mesta Švédska. Auto obete, ktoré sa ukrývalo za snehovým závejom, spájali najskôr vyšetrovatelia s jeho povolaním taxikára, kým neprišli na ohavný zločin, z ktorého je podozrivých až osem tínedžerov.

Počet, aj vek podozrivých robí z prípadu mimoriadne nezvyčajný skutok. Prvé informácie v médiách z apríla tohto roku hovorili najskôr o zastrelení, no neskôr kriminálka zistila, že muž, 26-ročný taxikár, zomrel v Enköpingu na udusenie. Kriminalisti sa najskôr domnievali, že prípad môže súvisieť s povolaním mladého muža, ktorý páchateľa pravdepodobne nepoznal, no dôkazy im poskytli bližšie informácie.

Policajný prezident informoval o streľbe v Dúbravke (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Iba mesiac pred vraždou bol mladý taxikár (26) podozrivý zo znásilnenia 15-ročného dievčaťa, ktoré ho nahlásilo na polícii. Zrejme v momente, keď sa veci nehýbali podľa očakávaní dievčaťa, poprosila svojich bratov, aby vzali pomstu do vlastných rúk. Dievča sa neskôr polícii aj priznalo, že obeť nalákalo na "odvetu". Údajne si myslela, že ho bratia "iba" zbijú. Súdiac podľa dôkazov bol muž zabitý udusením, informujú švédske médiá.

Vraždili štyria bratia

Švédska polícia disponuje dôkazmi ako sú rozhovory, analýza DNA, kamerové záznamy a prevod peňazí z účtu obete na účty páchateľov. Medzi podozrivými je osem mladých ľudí, 15 až 18-ročných, čo podľa polície robí tento prípad mimoriadne nezvyčajným. Päť z nich už bolo obvinených z vraždy, dievča, ktoré nahlásilo znásilnenie a jej štyria bratia. Dve osoby boli obvinené z prania špinavých peňazí a jedna osoba bola obvinená z fyzického napadnutia. Všetci svoje konanie popreli, iba dievča pripustilo, že slúžila ako návnada pre páchateľov. Na mieste činu našli vyšetrovatelia laná a masky, ktoré použili pri trestnom čine.

Podľa švédskej televízie SVT polícia výpoveď dievčaťa po znásilnení nepovažovala za prioritu, pretože jej slová zneli „trochu nejasne“. Teraz však vyvstáva otázka a verejnosť sa pýta, či sa smrti mladého muža dalo zabrániť, rovnako ako sa mohlo zabrániť tínedžerom spáchať trestný čin. Súdny proces sa začne 3. októbra na okresnom súde vo švédskom meste Uppsala a potrvá 20 dní. Páchateľom hrozí doživotný trest. 

Viac o téme: ŠvédskoKriminálne prípadyTaxikárVražda taxikára
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu