Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Provokácia na plnej čiare: Čína si režíruje vlastnú hru! Na mape sveta si privlastnila NIELEN časť Ruska

Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a vymedzenie oficiálnych hraníc Číny
Prezident Ruskej federácie Vladimir Putin a vymedzenie oficiálnych hraníc Číny (Zdroj: SITA/AP/Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo, Getty Images)

PEKING – Oči celého sveta sa upriamujú prevažne na Ukrajinu a jej boj proti Ruskej federácii, ktorá sa už rok a pol snaží obsadiť nášho východného suseda. Byť najväčšou krajinou na svete má však aj svoje nevýhody. Uvedomuje si to zrejme aj Čína, ktorá vyslala smerom k Moskve nenápadný odkaz. Provokuje pritom aj ďalšiu ázijskú krajinu.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Čína v pondelok 29. augusta zverejnila cez štátnu službu Standard Map Service oficiálnu mapu, na ktorej sú vyznačené hranice so susednými krajinami. Nikoho zrejme neprekvapí, že čínska vláda vzhľadom na súčasnú situáciu považuje Taiwan a sporné územie v Juhočínskom mori za svoje vlastné. Jasne ho totiž začlenila v rámci Číny. Objavil sa tu však aj ďalší sporný bod. 

India

Po Taiwane je tu aj časť územia na severovýchode v indickom regióne Aksaj Čin, ktoré patrí štátu Arunáčalpradéš. Aj túto oblasť považuje Čína za svojeu vlastnú. "Vydanie štandardnej mapy Číny z roku 2023 bolo uverejnené v pondelok 29. augusta na webovej stránke ministerstva pre prírodné zdroje," uvádza Global Times. 

Podľa tejto mapy Čína tvrdí, že Arunáčalpradéš, je súčasťou Tibetu, konkrétnejšie južného Tibetu a regiónu Aksaj Čin, ktoré okupovala vo vojne v roku 1962. Toto nepriame vyhlásenie prichádza len niekoľko týždňov po tom, ako Čína vydala zošité, neopečiatkované víza indickým atlétom z Arunáčalpradéša, ktorí sa mali zúčastniť na šampionáte wushu (bojové umenie). Športovci požiadali o čínske víza dňa 16. júla. 

Nevedeli to ani Briti

Čína nazýva Arunáčalpradéš ako "Zangnan", teda južná časť Tibetu a spochybňuje dohodu o vymedzení hraníc medzi Tibetom a bývalou Britskou Indiou z roku 1914 (McMohanova línia). Briti totiž nevedeli presne vymedziť hranicu medzi Indiou a Čínou. Výsledkom sú sporné oblasti Džammú, Kašmír aj Aksaj Čin, ktoré patria do tzv. "Línie skutočnej kontroly (LAC)". Na týchto územiach sa bojuje o nadvládu neprestajne už takmer dva roky. India takéto prerozdelenie hraníc jednoznačne odmietla, pričom vyhlásila, že Čína sa už v minulosti snažila o podobnú provokáciu. 

Rusko

Čína má očividne problém aj s hranicami Ruskej federácie. Podľa zmluvy medzi Ruskom a Čínou z roku 2008 bol ostrov Boľšoj Ussurijsky na rieke Amur rozdelený medzi obidve krajiny. Na novej mape Číny je však ostrov vyznačený ako najvýchodnejšia časť čínskeho územia, pričom v legende je vysvetlené, že "štandardná mapa je vyrobená v súlade s národnými normami pre dizajn hraníc v Číne a ďalších krajinách po celom svete. Okrem toho má byť použitá ako oficiálny materiál pre mediálne vstupy či odborné knihy". 

Ostrov Boľšoj Ussurijskij sa rozprestiera na ploche do 350 kilometrov štvorcových v závislosti od hladiny vody v rieke. Boje medzi Ruskom a Čínou prebiehali o toto územie od začiatku 19. storočia. V prvej polovici 20. stor. celý ostrov obsadili vtedajšie sovietske vojská. Po páde ZSSR zostal ostrov pod správu Ruskej federácie. 

Čína však spochybňuje štatút ostrova Boľšoj už od roku 1964. Pre zachovanie priateľských vzťahov Rusko v roku 2008 napokon odovzdalo Číne západnú časť ostrova. Podľa súčasnej situácie to však Pekingu zjavne nestačí. 

Viac o téme: HraniceTaiwanKašmírČínaRuská federáciaIndiaSporné územieArunáčalpradéšAksaj ČinBoľšoj Ussurijsky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu