Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na demonštráciu Orbánovho kritika prišli do Debrecína tisíce ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Justin Spike)

BUDAPEŠŤ - Tisíce ľudí sa zhromaždili v nedeľu vo východomaďarskom Debrecíne na demonštrácii proti vládnej strane Fidesz a kabinetu premiéra Viktora Orbána, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar. Podľa servera hvg.hu ide o prvé väčšie otvorene protivládne zhromaždenie, ktoré sa koná mimo Budapešti, informuje spravodajca TASR.

Magyar, ktorý so svojim štábom pricestoval z Budapešti do Debrecína vlakom, účastníkov zhromaždenia požiadal, aby so sebou brali iba maďarské vlajky a aby nepropagovali žiadne politické strany.

archívne video 

Na protivládny protest v Budapešti organizovaný Magyarom prišli tisíce ľudí (Zdroj: TASR/Ladislav Vallach)

Magyar je právnikom a niekdajším diplomatom Orbánovej administratívy v Bruseli. Vo februári odstúpil z viacerých funkcií v štátnych podnikoch na protest proti praktikám Orbánovej vlády. Pre verejnosť sa stal známym po vypuknutí aféry okolo amnestie v pedofilnej kauze, pre ktorú vo februári odstúpila maďarská prezidentka Katalin Nováková. V uplynulých mesiacoch zmobilizoval Magyar dva masové protesty proti Orbánovmu režimu.

Zúfalý pokus vládnucej triedy v bezvýchodiskovej situácii, hovorí Magyar

Maďarská Národná volebná komisia (NVB) 11. apríla zaregistrovala do júnových volieb do Európskeho parlamentu a miestnych samospráv politickú stranu TISZA - Tisztelet és Szabadság Párt (Strana rešpektu a slobody). Jedným z jej kandidátov bude Magyar. TISZA má byť podľa jeho vyjadrenia politickou silou stredu, ktorá sa bude snažiť prekonať desaťročia trvajúci rozkol v spoločnosti a má tiež najbližšie k programu iniciatívy Talpra Magyar! (Hor sa Maďar!), ktorú Magyar založil.

V súvislosti s 20. výročím vstupu Maďarska do Európskej únie Magyar v prejave v Debrecíne podotkol, že Maďari po vstupe dúfali, že v ich krajine sa konečne naplnia dovtedy nesplnené sľuby. Za vlády premiéra Ferenca Gyurcsánya a potom za vládnutia kabinetov Orbána sa však podľa jeho slov z Maďarska stala druhá najchudobnejšia a aj oficiálne najskorumpovanejšia krajina EÚ.

Okamžité začatie mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou

"Kto dá svoj hlas strane TISZA, volí mier, budúcnosť, bezpečnosť a šťastie svojich detí a vnúčat," povedal Magyar, ktorý zároveň oznámil, že táto strana bude presadzovať okamžité začatie mierových rozhovorov medzi Ruskom a Ukrajinou. "Kto v roku 2024 bude hlasovať za Fidesz, ten bude hlasovať za hrozbu vojny," podčiarkol Magyar, ktorý avizoval ďalšiu masovú demonštráciu na 8. júna v Budapešti na Námestí hrdinov. Podľa jeho slov to bude najväčšie masové zhromaždenie Maďarov po zmene režimu.

"Fidesz zradil vlastných voličov. Táto moc nie je kresťanská ani konzervatívna, ale ani buržoázna. To, čo vidíme, je posledný zúfalý pokus vládnucej triedy v bezvýchodiskovej situácii udržať si ukradnuté bohatstvo a moc," povedal Orbánov kritik 6. apríla na masovom zhromaždení pred budovou parlamentu v Budapešti.

Viac o téme: ZhromaždenieViktor OrbánPéter Magyar
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu