Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hrozivé slová amerického admirála: Vojna v Taiwane prepukne do roku 2027, Čína už rozbehla simulácie boja!

Admirál indicko-tichomorského velenia John Aquilino hovorí, že Čína napadne Taiwan do niekoľkých rokov Zobraziť galériu (2)
Admirál indicko-tichomorského velenia John Aquilino hovorí, že Čína napadne Taiwan do niekoľkých rokov (Zdroj: X/EU Today, Getty Images)

INDICKÝ OCEÁN – Popri vojne na Ukrajine začala situácia eskalovať aj v juhovýchodnej Ázii. Ostrov Taiwan pri čínskom pobreží je už mesiace v obkľúčení bojových lodí Pekingu. Čína chce tento región obsadiť a nastoliť tam svoj politický režim. Proti sa stavia USA, ktoré bojuje s ázijským gigantom zatiaľ len na diplomatickej úrovni. Americký admirál však prehlásil, že už čoskoro aj tu vypukne ozbrojený konflikt.

archívne video

Heger po summite EÚ o budovaní vzťahov s Čínou a Taiwanom (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

V stredu 20. marca prišla z Ázie správa, ktorá varuje pred vzniknutím ďalšieho vojnového konfliktu. Admirál indicko-tichomorského velenia USA John Aquilino povedal, že "čínska armáda bude pripravená napadnúť Taiwan do roku 2027". Informuje o tom Forbes. Podľa tejto teórie sa môžu naplniť obavy USA, podľa ktorých chce čínsky prezident Si Ťin-pching opäť zjednotiť Taiwan s pevninskou Čínou. 

Čína zbrojí 

Americký admirál ďalej prehlásil, že PLA (Pozemné sily čínskej oslobodeneckej armády) sa od roku 2020 rozrástli o 400 bojových lietadiel a 20 veľkých vojnových lodí. "Čína zvýšila svoje výdavky o 16 percent na viac ako 223 miliárd dolárov. Balistických a riadených striel má už dvakrát viac, ako pred štyrmi rokmi," povedal Aquilino s tým, že PLA plní cieľ čínskeho režimu, ktorý hovorí o napadnutí Taiwanu do troch rokov.   

Aquilino sa opiera o ďalšie svoje tvrdenie, keď prehlásil, že Číňania za posledné roky simulovali hneď niekoľko operácii, aké by použili na Taiwane. Ich súčasťou boli aj námorné a letecké blokády. Riaditeľka americkej rozviedky Avril Hainesová ešte minulý rok v Kapitole vyhlásila, že "si nemyslí, že Čína chce ísť do vojny". Priklonila sa k nej aj riaditeľka Stimson Center Yun Sun: "Vojenská pripravenosť čínskej armády nemusí v konečnom dôsledku znamenať, že sa pripravuje na vojnu."  

Nejasný postoj USA

Problém s Taiwanom má podľa Číny politický kontext. Konajú sa tu priame prezidentské voľby, no Čína považuje toto územie za svoju neoddeliteľnú súčasť. Taiwan okrem toho podporujú Spojené štáty americké, ktoré podľa svojich slov chránia demokratické princípy každej krajiny, ktorej suverenita je v ohrození a požiada ich o pomoc. Na Taiwane sa okrem iného vyrábajú mikročipy, ktoré sú hnacou silou ťažkého priemyslu a používajú sa aj pri výrobe automobilov. 

Hrozivé slová amerického admirála:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

V súčasnej dobe je postoj Spojených štátov nejasný. Prezident Joe Biden ešte v roku 2022 prehlásil, že v prípade, ak by Čína napadla Taiwan, americká armáda má dovolené ho brániť. V januári 2023 svoju rétoriku zmenil. V prípade napadnutia Taiwanu USA jeho nezávislosť od Číny nepodporia.  

Vláda v Taiwane berie čínsku vojenskú hrozbu veľmi vážne. Pokiaľ sa znovuzjednotenie s Čínou nedosiahne mierovou cestou, predstaviteľ americkej armády major Kyle Amonson predpokladá, že Peking skutočne zaútočí do niekoľkých rokov.

Viac o téme: HrozbaAdmirálČínaTaiwanEskalácia2027John Aquilino
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu