Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prestrelka v Kašmíre: Traja vojaci indickej armády boli zabití

V zadržanom Kašmíre zahynuli traja indickí vojaci.
V zadržanom Kašmíre zahynuli traja indickí vojaci. (Zdroj: X/dawn_com)

NAÍ DILLÍ - Traja vojaci zahynuli počas prestrelky v indickej časti sporného himalájskeho regiónu Kašmír. Vo štvrtok to uviedla indická armáda. Informuje o tom agentúra AFP.

Traja vojaci boli zabití a traja utrpeli zranenia v okrese Rádžaurí južne od Šrínagaru, najväčšieho mesta indického zväzového teritória Džammú a Kašmír. Dve armádne vozidlá na mieste plnili úlohy, keď na nich spustili paľbu povstalci, uviedol pre AFP tlačový odbor armády. Dodal, že podrobnosti naďalej zisťujú, armáda však v oblasti operuje aj naďalej.

archívne video

Prestrelka colníkov pri zatýkaní

Útok sa odohral iba niekoľko dní po tom, ako súd potvrdil platnosť rozhodnutia indického premiéra Naréndru Módího, ktorým v roku 2019 zrušil čiastočnú autonómiu tejto oblasti obývanej väčšinou moslimami. Kašmír je rozdelený medzi Indiu a Pakistan od roku 1947, keď tieto krajiny získali nezávislosť. Obe krajiny si hornatú oblasť nárokujú ako celok.

Povstalecké skupiny vedú v indickej časti Kašmíru partizánsky odboj už od roku 1989 a žiadajú nezávislosť alebo pripojenie k Pakistanu. Konflikt si už vyžiadal desaťtisíce obetí. India obviňuje Pakistan z podpory povstalcov. Pakistan to popiera a tvrdí, že podporuje iba právo Kašmíru na sebaurčenie.

Viac o téme: ObeteVojaciPrestrelkaKašmírIndia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu