Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Dánsko zakáže podpaľovanie Koránu, oznámil minister spravodlivosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages)

KODAŇ - Dánsko v piatok oznámilo, že plánuje zakázať podpaľovanie Koránu. Rozhodlo sa tak po sérii akcií, na ktorých v tejto škandinávskej krajine poškodili posvätnú knihu islamu, čo vyvolalo hnev v moslimských štátoch. Správu sme prevzali z tlačovej agentúry AFP.

Dánska vláda predloží návrh zákona, ktorý "zakáže nevhodné zaobchádzanie s predmetmi s veľkým náboženským významom pre niektorú náboženskú komunitu", povedal novinárom minister spravodlivosti Peter Hummelgaard. Legislatíva bude zameraná predovšetkým proti podpaľovaniu a znesväcovaniu na verejných miestach. Hummelgaard uviedol, že prípady podpaľovania Koránu boli "v zásade pohŕdavým a bezcitným činom", ktorý "škodí Dánsku a jeho záujmom".

Národná bezpečnosť je hlavnou motiváciou

Novú právnu úpravu zahrnú do 12. kapitoly dánskeho trestného zákonníka, ktorá sa týka národnej bezpečnosti. Práve národná bezpečnosť je podľa šéfa rezortu spravodlivosti hlavnou motiváciou zákazu. "Nemôžeme ďalej stáť so založenými rukami a zatiaľ niekoľko jednotlivcov robí všetko, čo môže, aby vyprovokovalo násilné reakcie," dodal minister. Zákon sa bude vzťahovať aj na znesväcovanie Biblie, Tóry alebo napríklad kríža. Ľuďom, ktorý tento zákon porušia, bude hroziť pokuta a dva roky väzenia.

Viac o téme: DánskoPodpaľovanieKoránZákaz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu