Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Švédska polícia zasiahla proti aktérom násilností po ďalšom pálení Koránu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Vahid Salemi)

ŠTOKHOLM - Po násilných nepokojoch, ktoré vypukli v nedeľu na ďalšom proteste súvisiacom s pálením Koránu, zatkla švédska polícia dve osoby. Ďalších asi desať ľudí bolo zadržaných.

Ako informovala agentúra AFP, nedeľňajšie zhromaždenie zorganizoval iracký utečenec Salwan Momika, ktorý zvolal podobné podujatia už aj predtým.Najnovšia akcia sa konala na námestí v juhošvédskom meste Malmö, kde žije veľa prisťahovalcov. Podľa verejnoprávnej televízie SVT sa na Momikov protest prišlo pozrieť približne 200 ľudí."Atmosféra (po pálení Koránu) bola búrlivá," uviedla polícia s tým, že okolo 13.45 h vypukli "násilné výtržnosti".

Podľa polície sa zhromaždenie po odchode organizátora síce skončilo, ale na mieste zostala skupinka ľudí.Približne desať z nich následne polícia zadržala za rušenie verejného poriadku. Dvoch ďalších policajti zatkli pre podozrenie z účasti na násilných nepokojoch.Podľa správ švédskych médií prizerajúci sa začali na Salwana Momiku hádzať kamene. Na jednom videozázname vidno, ako sa protestujúci pokúšajú preraziť policajný kordón, kým im v tom polícia zabránila. Ďalšie video zachytáva muža, ktorý sa snaží zastaviť policajné vozidlo vezúce Salwana Momiku z miesta činu.

Pálenie Koránu
Zobraziť galériu (2)
Pálenie Koránu  (Zdroj: Twitter/ KhaledBeydoun)

Vláda v Štokholme odsúdila znesvätenie Koránu

Momika prostredníctvom série demonštrácií vyvolal hnev obyvateľov prevažne moslimských štátov, ktorý bol namierený proti Švédsku a mal za následok aj diplomatické napätie medzi Švédskom a niekoľkými krajinami Blízkeho východu.Vláda v Štokholme odsúdila znesvätenie Koránu, pričom však argumentovala, že v Švédsku je sloboda prejavu a zhromažďovania ústavne chránená. Vláda však na druhej strane avizovala, že preskúma právne možnosti, pokiaľ ide o zákaz protestov zahŕňajúcich pálenie posvätných textov za určitých okolností.V reakcii na vyhrážky, ktoré súviseli s demonštráciami spojenými s pálením Koránu, vo Švédsku pred dvoma týždňami zvýšili pohotovosť pred teroristickými útokmi na druhý najvyšší stupeň.

Viac o téme: NásilnostiPáleniePolícia ŠvédskoAktériKorán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu