Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Švédsko po páleniach Koránu zvýšilo pohotovosť pred teroristickými útokmi

Pálenie Koránu
Pálenie Koránu (Zdroj: Twitter/ KhaledBeydoun)

ŠTOKHOLM - Vo Švédsku vo štvrtok zvýšili pohotovosť pred teroristickými útokmi na druhý najvyšší stupeň. Ide o reakciu na vyhrážky v súvislosti s demonštráciami spojenými s pálením Koránu v severskej krajine. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Švédska spravodajská služba SÄPO oznámila, že varovanie zvýšila z tretieho stupňa "zvýšenej hrozby", ktorý platil od roku 2016, na štvrtý stupeň "vysokej hrozby". Švédsky systém výstrahy pred teroristickými útokmi má päť stupňov. Predstavitelia "násilného islamizmu" podľa vyhlásenia dosiaľ považovali Švédsko za legitímny cieľ útokov, teraz sa však krajina stala "prioritným cieľom". "Táto hrozba bude existovať ešte dlho," povedala novinárom generálna riaditeľa SÄPO Charlotte von Essenová.

Švédsko odsúdilo znesväcovanie Koránu

Zdôraznila, že rozhodnutie zvýšiť pohotovosť nie je výsledkom jedného incidentu, ale posúdenia celkovej situácie. Vo Švédsku i susednom Dánsku došlo v posledných mesiacoch k protestom spojeným s verejným pálením Koránu, svätej knihy moslimov, čo vyvolalo rozsiahle pobúrenie v moslimských krajinách. Irackí protestujúci v júli dvakrát vtrhli do švédskeho veľvyslanectva v Bagdade, kde založili požiare. Minulý týždeň niekto hodil na švédsku ambasádu v libanonskom Bejrúte zápalnú fľašu a minulý víkend teroristická sieť al-Káida vyzvala na útoky voči škandinávskej krajine.

Švédsko od 1. augusta posilnilo hraničné kontroly a viacero západných krajín v uplynulom čase aktualizovalo svoje cestové odporúčania pre túto krajinu s výzvami na ostražitosť. Švédsko odsúdilo znesväcovanie Koránu, potvrdilo však platnosť zákonov týkajúcich sa slobody prejavu a zhromažďovania. Vláda na druhej strane avizovala, že preskúma právne možnosti, pokiaľ ide o zákaz protestov zahŕňajúcich pálenie posvätných textov za určitých okolností.

Viac o téme: ŠvédskoKoránTerorizmus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu