Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Filipíny si predvolali čínskeho veľvyslanca za blokovanie svojich plavidiel

Ferdinand Marcos
Ferdinand Marcos (Zdroj: SITA/AP Photo/Aaron Favila, File)

MANILA - Filipíny si v pondelok predvolali čínskeho veľvyslanca pre sobotňajší incident, keď čínska pobrežná stráž zablokovala a vodnými delami ostreľovala filipínske plavidlá v Juhočínskom mori, oznámil v Manile filipínsky prezident Ferdinand Marcos. Informuje tlačová agentúra AFP.

"Náš minister zahraničných vecí si predvolal veľvyslanca Chuanga. Predložil mu verbálnu nótu a fotografie a videozáznamy zachytávajúce to, čo sa stalo," povedal prezident Marcos novinárom. Dodal, že filipínska strana čaká na odpoveď.

archívne video Ministerstvo obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel

Ministerstvo obrany obstará za financie z fondu USA 160 ľahkých viacúčelových vozidiel (Zdroj: TASR/ Jakub Popelka)

Čínska pobrežná stráž voči týmto plavidlám zakročila

Postoj Číny je podľa Marcosa taký, že "je to naše, preto to bránime". "My tvrdíme nie - je to naše a tak to bránime. Stáva sa z toho nejasne vymedzená oblasť, o ktorej diskutujeme," dodal prezident. Filipínska pobrežná stráž v sobotu sprevádzala plavidlá prevážajúce potraviny, vodu, palivo a ďalšie zásoby pre filipínsky vojenský personál umiestnený na jednom z atolov na Spratlyho ostrovoch v Juhočínskom mori. Čínska pobrežná stráž voči týmto plavidlám zakročila. Manila označila tieto kroky Pekingu za "nezákonné" a "nebezpečné".

Filipínska armáda a pobrežná stráž obvinili čínsku pobrežnú stráž z porušovania medzinárodného práva tým, že blokovala a vodnými delami ostreľovala filipínsku zásobovaciu misiu, pretože jedno z jej plavidiel nedorazilo do cieľa. Čína vyhlásila, že iba podnikla "potrebné kontroly" proti filipínskym plavidlám, ktoré nezákonne vstúpili do jej vôd.

USA v nedeľu odsúdilo čínske kroky

Ministerstvo zahraničných vecí USA v nedeľu odsúdilo čínske kroky. Uviedlo, že ich urobila pobrežná stráž a "námorné milície" a že to priamo ohrozuje regionálny mier a stabilitu. Británia, Austrália, Kanada a Európska únia tiež kritizovali toto konanie Pekingu.

Čína si nárokuje na takmer celé Juhočínske more, cez ktoré ročne prechádzajú komodity v hodnote biliónov dolárov, a ignoruje tak rozhodnutie Stáleho arbitrážneho súdu so sídlom v Haagu z roku 2016, v ktorom sa konštatovalo, že čínske historické nároky na väčšinu mora sú neopodstatnené. Nároky na danú oblasť mora si robia aj Brunej, Malajzia, Filipíny, Taiwan a Vietnam. Spomínaný atol sa nachádza približne 200 kilometrov od filipínskeho ostrova Palawan a vyše 1000 kilometrov od najbližšieho územia Číny, od ostrova Chaj-nan.

Viac o téme: PlavidláBlokovanieVeľvyslanecFilipínyFerdinand Marcos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu