Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Pri tajfúne na japonskej Okinawe zahynula najmenej jedna osoba: Ďalších 30 sa zranilo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA(Philippine Coast Guard via AP))

TOKIO - Najmenej jedna osoba zahynula a 30 ďalších utrpelo zranenia v dôsledku tajfúnu, ktorý zasiahol turistami vyhľadávaný japonský ostrov Okinawa. Viac ako 200.000 domácností bolo v stredu v prefektúre Okinawa bez elektrického prúdu a úrady odporučili evakuáciu viac ako 700-tisíc ľuďom.

Silný vietor prevracal autá na parkoviskách a na zaplavených uliciach sa tvorili vlny. Na niektorých miestach na Okinawe zaznamenali v stredu ráno nárazy vetra s rýchlosťou takmer 200 kilometrov za hodinu. Japonská meteorologická služba hlásila, že za posledných 24 hodín spadlo viac ako 250 milimetrov zrážok. Podľa miestnej elektrárne zasiahli výpadky elektriny 34 percent domácností na ostrove Okinawa. Dodávky elektrickej energie vypadli aj pre viac ako 10.000 domov na ostrove Amami severne od Okinawy. V niektorých oblastiach Okinawy sa prerušilo aj internetové a telefónne spojenie.

Letiská museli pre nepriaznivé počasie zrušiť viac ako 900 letov. Pozastavená bola aj verejná doprava na Okinawe vrátane premávky autobusov, ľahkých vlakov a trajektov spájajúcich Okinawu s blízkymi ostrovmi. Zatvorili aj úrady, obchody či pošty. Meteorológovia predpokladajú, že tajfún Kchanún sa do piatku presunie cez Východočínske more na západ smerom k čínskym provinciám Če-ťiang a Fu-ťien. Potom sa však zrejme stočí na severovýchod a môže zamieriť na tretí najväčší japonský ostrov Kjúšu.

Tropická cyklóna zasiahla Okinawu počas vrcholiacej turistickej sezóny

Tropická cyklóna zasiahla Okinawu počas vrcholiacej turistickej sezóny, keď sa na ostrov opäť vrátili návštevníci, a to v počtoch na úrovni pred pandémiou. Tajfúny nie sú na Okinawe nezvyčajné, avšak zvyknú prichádzať neskôr v roku. Tajfún Kchanún sa objavil len niekoľko dní po tajfúne Doksuri, ktorý zasiahol sever Číny a spôsobil škody na produkcii ryže na Filipínach.

Viac o téme: úmrtieTajfúnZraneníJaponskoOkinawa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu