Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Finančná zbierka pre obvineného francúzskeho policajta presiahla 850-tisíc eur

Počas protestov v Paríži proti policajnej brutalite popísali pamätník holokaustu Zobraziť galériu (3)
Počas protestov v Paríži proti policajnej brutalite popísali pamätník holokaustu (Zdroj: SITA/AP Photo/Cara Anna))

PARÍŽ – Viac ako 850.000 eur – taká bola v pondelok ráno hodnota finančnej zbierky pre policajta, ktorý minulý týždeň vo Francúzsku pri cestnej kontrole zastrelil 17-ročného tínedžera, čo viedlo k násilným protestom po celom Francúzsku. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

Zbierku na webe Gofundme.com založil krajne pravicový novinár Jean Messiha, ktorý má blízko k protiislamskému politikovi Ericovi Zemmourovi. Doteraz do nej prispelo takmer 40.000 ľudí, najvyšší individuálny príspevok bol 3000 eur. Zbierka výrazne prevýšila inú zbierku vytvorenú na podporu rodiny zastreleného tínedžera severoafrického pôvodu Nahela M.

Nočné výtržnosti v Paríži
Zobraziť galériu (3)
Nočné výtržnosti v Paríži  (Zdroj: SITA/AP Photo/Aurelien Morissard)

Stará matka obeti v nedeľu uviedla, že je "zdrvená" podporou, ktorú ľudia preukazujú policajtovi. "Tento človek pripravil môjho vnuka o život, musí pykať presne tak, ako všetci ostatní. Verím však v justíciu a spravodlivosť," vyhlásila pre francúzsku spravodajskú televíziu BFM.

Zbierku kritizovalo viacero ľavicových a centristických poslancov. "Jean Messiha sa zahráva s ohňom," napísal na Twitteri poslanec Eric Bothorel patriaci k strane prezidenta Emmanuela Macrona. Zbierku označil za "nemiestnu a škandalóznu".

"Zabitie mladého Severoafričana vo Francúzsku v roku 2023 vám môže vyniesť množstvo peňazí," napísala krajne ľavicová poslankyňa Mathilde Panotová a poukázala na to, že podobnú zbierku pre bývalého boxera, ktorý počas protivládnych protestov tzv. žltých viest v roku 2019 udrel päsťou niekoľko policajtov, úrady promptne zakázali.

Počas protestov v Paríži proti policajnej brutalite popísali pamätník holokaustu
Zobraziť galériu (3)
Počas protestov v Paríži proti policajnej brutalite popísali pamätník holokaustu  (Zdroj: SITA/AP Photo/Cara Anna))

Zverejnený záznam incidentu zobrazuje obvineného policajta a jeho kolegu počas kontroly žltého mercedesu, ktorý v utorok zastavili v západnom predmestí Paríža zvanom Nanterre. Sedemnásťročný Nahel auto šoféroval bez vodičského oprávnenia. Na videozázname ďalej vidno, že obvinený policajt mieri na auto svojou zbraňou a keď sa vodič pokúša z miesta ujsť, policajt na auto strieľa z bezprostrednej blízkosti.

Jeden z tínedžerov, ktorý sa v čase incidentu tiež viezol v aute, obvinil policajtov, že vodiča ešte pred výstrelom niekoľkokrát udreli spodnými stranami svojich zbraní.

Viac o téme: ProtestVraždaParížPolicajná brutalitaPolícajt
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu