Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Prigožin stiahol svojich mužov, Putin však dostal lekciu: Ukázal sa ako slabý a neschopný vodca, tvrdí politológ

(Zdroj: SITA)

MOSKVA - Vodca Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin sa v sobotu s pomocou svojich žoldnierov pokúsil zvrhnúť ruské vojenské velenie, keď sa zmocnili mesta Rostov na Done na juhu Ruska a vydali sa smerom k Moskve. Urobil tak po tom, ako v piatok obvinil vedenie ruskej armády, že nariadilo raketové útoky na tábory jeho bojovníkov.

Útok si podľa neho vyžiadal veľa obetí. Ruské ministerstvo obrany obvinenie poprelo. K večeru sa situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám vydal rozkaz, aby sa vrátili do základní na Ukrajine. Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa napokon stiahli z mesta Rostov na Done. Dohodu medzi Putinom a Prigožinom sprostredkoval Putinov blízky spojenec bieloruský prezident Alexander Lukašenko.

V sobotu večer sa situácia upokojila, keď Prigožin oznámil, že svojim jednotkám nariadil, aby sa vrátili do poľných táborov na Ukrajine s cieľom vyhnúť sa prelievaniu ruskej krvi. Vodca žoldnierskej skupiny verejne odsudzuje ruského ministra obrany Sergeja Šojgua a náčelníka generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerija Gerasimova už niekoľko týždňov, pričom ich obvinil z nekompetentnosti a z množstva zlyhaní na bojisku na Ukrajine.

archívne video

Putin od začiatku o Ukrajine klamal, dokazujú to jeho výroky (Zdroj: Twitter/@Kira_Yarmysh)

Pri sobotňajšom pokuse o ich zvrhnutie uviedol, že jeho 25-tisícová armáda žoldnierov je "pripravená zomrieť" pre tento cieľ. Prigožin sa podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova teraz presunie do Bieloruska, pričom Kremeľ stiahol obvinenia zo zosnovania ozbrojeného povstania, ktoré boli voči nemu vznesené. Stíhaní nebudú ani žoldnieri, ktorí sa povstania zúčastnili.

Slabý vodca?

Zdá sa však, že Putinove problémy nekončia. Podľa politológa Sama Greena sa Putin Počas prvých hodín Prigožinovej vzbury ukázal ako slabý a neschopný mať pod kontrolou vlastnú krajinu. Uviedol, že je mimoriadne trápne, že dohodu medzi Putinom a Prigožinom sprostredkoval Lukašenko. 

"Potrebuje na vyriešenie svojich problémov niekoho iného?" pýta sa Greene. Najdôležitejšie však teraz podľa neho je to, čo urobí Putin ako ďalšie. "Ak Prigožina nezatknú a neodsúdia, ľudia si ho budú pamätať ako človeka, ktorý mohol obsadiť hlavné mesto, ale rozmyslel si to. Lenže, ak ho zatknú, bude z neho martýr," napísal politológ. 

 

Viac o téme: PučRuskoMoskvaVladimir PutinJevgenij Prigožin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu