Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Putin sa objavil medzi ľuďmi: V dave rozdával bozky, veľmi nezvyčajné správanie! Dvojník na scéne?

Vladimir Putin rozdával v Dagestane bozky. Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin rozdával v Dagestane bozky. (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Podľa ruských štátnych médií štyri dni po zastavení ozbrojeného povstania Wagnerových žoldnierov šéf Kremľa Vladimir Putin prvýkrát opustil Moskvu a odcestoval do ruskej kaukazskej republiky Dagestan. Na televíznych záberoch bolo vidieť, ako sa Putin "kúpal" v dave v meste Derbent pri Kaspickom mori, čo je považované za nezvyčajné. Scény živia špekulácie, či mohlo ísť o dvojníka.

Video, ktoré zverejnila štátna agentúra Ria Novosti na Telegrame, ukazuje Putina, ako je v stredu večer v tme obklopený nadšenými obyvateľmi Derbentu a podáva si ruky. Potom dievča niekoľkokrát požiada hlavu štátu v dave o selfie. Záznam reportéra štátnej televízie ukazuje, ako Putin pobozkal dievča na hlavu, objal ju a potom sa s ňou nechal odfotiť.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 491 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Putinova cesta do ruskej zväzovej republiky, ktorá je lojálna Kremľu, tak krátko po prerušenom povstaní šéfa Wagnerovej družiny Jevgenija Prigožina mala zrejme demonštrovať normálnosť a napraviť jeho poškodenú autoritu. Dagestan si zrejme nevybrali náhodou: nadpriemerný počet ruských vojakov, ktorí zahynuli vo vojne na Ukrajine, pochádza z chudobného regiónu.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Putin odcestoval do republiky, aby sa tam postaral o turistické záležitosti. Dagestan je obľúbenou dovolenkovou destináciou mnohých Rusov. Hlava republiky Sergej Melikov na stretnutí s Putinom v súvislosti s povstaním povedal, že všetci obyvatelia Dagestanu podporujú rozhodnutia "prezidenta a vrchného veliteľa". Putin odpovedal, že o reakciách v Dagestane a v celej krajine „nepochybuje“.

Putin sa objavil medzi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Inak sa veľmi bojí blízkosti

Pre šéfa Kremľa je nezvyčajné chodiť do davu – v Moskve si Putin zvyčajne drží odstup, a to aj na politických stretnutiach. Podľa výskumnej platformy „Dossier Center“, ktorú založili ruskí opoziční predstavitelia, Putin od začiatku vojny namiesto lietadla cestoval len obrneným vlakom zo strachu z útoku. Vraj má aj povestný strach z nákazlivých chorôb.

Tajomník ukrajinskej Národnej bezpečnostnej rady Oleksij Danilov v apríli tvrdil: „Aby ste sa mohli rozprávať so skutočným Putinom, musíte byť v karanténe aspoň 10 až 14 dní.“ Cherson v apríli jasne povedal, že sem vyslali dvojníka. Hovorca Kremľa Peskov tieto obvinenia okamžite poprel a označil ich za "klamstvá".

"Nepoužívam dvojníkov"

Ruský prezident, ktorý sa dostáva do kontaktu s ľuďmi, opäť živí špekulácie o použití dvojníka. Putin takéto fámy vždy popieral. Po nástupe do funkcie v roku 2000 mu odporučili používať na oficiálne menovania dvojníka. "Myšlienka sa objavila, ale vzdal som sa dvojníka," povedal ruský prezident vo februári 2020.
 

Viac o téme: DvojníkDavBozkyVladimir PutinDagestan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu