Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Meloniová a Macron zdôraznili potrebu spolupráce v oblasti migrácie

Emmanuel Macron a Giorgia Meloniová
Emmanuel Macron a Giorgia Meloniová (Zdroj: SITA)

RÍM - talianska premiérka Giorgia Meloniová a francúzsky prezident Emmanuel Macron v utorok v Paríži zdôraznili potrebu spolupráce v oblasti migrácie a azylu. Informujú agentúry ANSA a APA.

Macron upozornil na potrebu posilniť spoločnú migračnú politiku EÚ. "V oblasti azylu a migrácie sa musíme viac zomknúť s cieľom zabrániť ďalším tragédiám utečencov," uviedol. Obaja sa tiež podľa Meloniovej zhodli, že je potrebné podniknúť konkrétne kroky v spojitosti s migrantmi a vyjadrili odhodlanie aj naďalej podporovať Ukrajinu.

"Taliansko a Francúzsko sú dve prepojené krajiny, ústrední predstavitelia v EÚ, ktoré potrebujú dialóg obzvlášť v období ako teraz, pretože máme množstvo spoločných záujmov a mnohé z nich sa zbiehajú," uviedla Meloniová pred rokovaním s francúzskym prezidentom. Ten priateľstvo oboch krajín označil za silnejšie než nezhody. Pripomenul tým sériu sporov najmä v oblasti utečencov.

Budúcnosť únie

Témou rozhovorov má byť aj budúcnosť Európskej únie. "K investíciám do strategických záležitostí nemôžeme pristupovať tak, ako k ostatným výdavkom, na tom sa zhodneme," uviedla talianska premiérka. Návšteva Paríža je súčasťou jej cesty po európskych hlavných mestách s cieľom získať podporu pre kandidatúru Ríma na usporiadanie svetovej výstavy EXPO v roku 2030.
 

Viac o téme: MigráciaEmmanuel MacronGiorgia Meloniová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu