Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

František vysúdil neuveriteľné odškodné od amerického gigantu! Za jeden deň sa z neho stal multimilionár

František Hrabal Zobraziť galériu (2)
František Hrabal (Zdroj: Youtube/motejlekskocdopole TV)

NEW YORK - Americká spoločnosť Goodyear Tire & Rubber musí českému vynálezcovi Františkovi Hrabalovi zaplatiť 65 miliónov dolárov, rozhodol v pondelok súd v Spojených štátoch. Spor sa týkal Hrabalových nápadov ohľadom samonafukovacích pneumatík, uviedol špecializovaný server Law360, ktorý sa venuje obchodným sporom.

Firma si podľa súdu privlastnila päť obchodných tajomstiev vynálezcu a jeho spoločnosti Coda Development, informoval ČTK konateľ spoločnosti Coda Jan Martínek. Porota rozhodla, že Goodyear rokoval so zlým úmyslom.

Spoločnosť Coda zažalovala firmu Goodyear a jej niekdajšieho inžiniera Roberta Benedicta v roku 2015. Česká firma uviedla, že sa Hrabal v januári a júni 2009 stretol so zamestnancami Goodyearu ohľadom možnosti spolupráce a zavedenia jeho nápadov do výroby.

Spoločnosť nikdy neuzavrela partnerstvo s českou spoločnosťou

Americký výrobca pneumatík podpísal zmluvu o mlčanlivosti, podľa ktorej mohol využiť poznatky svojich zamestnancov iba v prípade, že by uzavrel partnerstvo s českou spoločnosťou. To sa ale nikdy neuskutočnilo.

Benedict však využil poznatky zo stretnutí a začal ich rozvíjať v nádeji, že to spoločnosti Goodyear v nasledujúcich rokoch prinesie zisky v stovkách miliónov dolárov, tvrdí spoločnosť Coda. Goodyear podľa nej tiež získal na základe Hrabalových nápadov dva patenty.

Spor ešte pokračuje

Súdny spor sa ešte neskončil. Spoločnosť Coda súd požiadala, aby k dvom patentom bolo priradené Hrabalovo meno. Požiadala tiež o vydanie príkazu, ktorý by spoločnosti Goodyear zakázal používať informácie, ktoré boli podľa českej firmy ukradnuté.

František vysúdil neuveriteľné odškodné
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V jadre procesu išlo podľa právnej zástupkyne firmy Coda o to, že "miestna spoločnosť vzala nápady malého človeka a vyhlásila ich za svoje". Goodyear sa obhajoval tým, že Hrabalovo obchodné tajomstvo bolo zverejnené v žiadostiach o patent, verejných vyhláseniach a prezentáciách.

Technológia samonafukovacích kolies zabezpečuje automatické hustenie pneumatík, ktoré obsahujú miniatúrnu pumpičku. Systém poháňa energiu, ktorú generuje rotujúce koleso. Vodič tak nemusí kontrolovať tlak v pneumatikách.

Viac o téme: PneumatikyOdškodnéGoodyearFrantišek Hrabal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu