Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

VOJNA na Ukrajine Deň stopäťdesiaty ôsmy (31. júl 2022)

Vojnou zničený Charkov Zobraziť galériu (3)
Vojnou zničený Charkov (Zdroj: SITA/AP Photo/Evgeniy Maloletka)

KYJEV/MOSKVA - Rusi aj dnes opäť ostreľovali Charkov. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu vyzval na evakuáciu obyvateľov Doneckej oblasti, kde v posledných týždňoch došlo k ťažkým bojom medzi ozbrojenými silami Ukrajiny a Ruska. Informovala o tom agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo

V smere na Cherson je aktívne aj ukrajinské námorné delostrelectvo (Zdroj: Facebook/Міністерство оборони України)

ONLINE

21:02 Červený kríž obnovuje výzvu na návštevu väznice Olenivka. Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že zatiaľ nedostal povolenie navštíviť miesto útoku v Ruskom okupovanej Doneckej oblasti, pri ktorom 29. júla zahynulo najmenej 50 zajatých ukrajinských vojakov.

20:05 Rusko zasiahlo Odeskú oblasť 2 balistickými raketami Iskander. Podľa ukrajinského operačného veliteľstva Juh ruské sily odpálili rakety na Odeskú oblasť z okupovaného Krymu.

19:43 Rusko presúva jednotky zo severu Doneckej oblasti na juh. Podľa ukrajinského Generálneho štábu Rusko presunulo niektoré jednotky zo slovianskeho smeru v Doneckej oblasti do južnej Záporožskej oblasti.

18:38 V sklade bulharskej firmy, ktorá dodávala zbrane na Ukrajinu je ohlásený výbuch.. Podľa správ miestnych médií došlo k výbuchu v bulharskom muničnom sklade, ktorý vlastní podnikateľ Emilian Gebrev, ktorého spoločnosť po roku 2014 dodávala zbrane Ukrajine.

17:31 Prejazd cez ústie Dunaja Bystré je po výbuchu člna obmedzený. Podľa ukrajinskej správy námorných prístavov je trasa dočasne obmedzená po zrážke motorového člna s výbušninou. Incident si nevyžiadal žiadne obete, uvádza sa v správe.

16:48 V dôsledku masívneho ostreľovania Mykolaiva bol v noci zabitý majiteľ najväčšej obchodnej spoločnosti s obilím na Ukrajine Nibulon, Aleksey Vadatursky. Zomrela aj jeho manželka Raisa Vadaturskaya. Ruská strela zasiahla ich dom.

15:28 V roku 2021 predstavovala úroda obilia na Ukrajine 107 miliónov ton. Volodymyr Zelenskyj povedal, že primárnym cieľom Ukrajiny je zabrániť globálnej potravinovej kríze spôsobenej ruskou inváziou.

14:33 Rastúce obavy z odstavenia dodávok ruského plynu podnecujú v Nemecku diskusiu o ďalšom osude troch jadrových elektrární. Ich odstavenie sa pôvodne plánovalo na konci tohto roka. TASR informuje na základe správy AP.

14:01 Do Poľska prišlo cez hranice z Ukrajiny od začiatku invázie Ruska na územie svojho suseda z 24. februára zhruba už 5,15 milióna ľudí, oznámila v nedeľu ráno na Twitteri poľská Pohraničná stráž (SG). Informovala o tom agentúra PAP.

13:57 Pri útoku na juhoukrajinské mesto Mykolajiv zahynul v nedeľu zakladateľ a majiteľ jednej z najväčších ukrajinských poľnohospodárskych spoločností Olexij Vadaturskyj. Oznámil to gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim. TASR o tom informuje na základe správ denníka The Guardian a agentúry Reuters.

13:12 Prvá ukrajinská loď s obilím by mohla vyraziť 1. augusta. Hovorca tureckého prezidenta Ibrahim Kalin pre turecké médiá povedal, že lode sú pripravené opustiť Odesu. "Pravdepodobnosť, že prvá loď odíde zajtra ráno, sa zdá vysoká," povedal Kalin.

12:47 Od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu bolo zranených 358 detí a 693 osôb.

12:20 Ostreľovanie zabilo poľnohospodárskeho magnáta Vadaturského a jeho manželku. Oleksij Vadaturskij (74) a jeho manželka Raisa Vadaturska boli zabití, keď ruské ostreľovanie zasiahlo ich dom v Mykolajive v skorých ranných hodinách 31. júla, povedal Vitalij Kim, guvernér Mykolajskej oblasti.

11:25 Ukrajina v nedeľu poprela, že by podnikla útok bezpilotným lietadlom na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v prístavnom meste Sevastopoľ na Ruskom anektovanom polostrove Krym, ktorý si podľa ruských predstaviteľov vyžiadal šesť zranených osôb. Informuje o tom agentúra AFP. Hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk označil tvrdenia Moskvy, že za útokom bola Ukrajina, za provokáciu. "Oslobodenie Krymu od okupantov sa uskutoční inak a oveľa efektívnejšie," napísal na sociálnej sieti Telegram.

11:12 Ruský prezident Vladimír Putin dnes oznámil, že ruské námorníctvo dostane počas nasledujúcich niekoľkých mesiacov nové hypersonické strely Cirkon (Zirkón). Oblasť ich nasadenia bude závisieť od ruských záujmov, vyhlásil prezident v prejave na oslavách Dňa námorníctva v Petrohrade.

Vladimir Putin v Turecku.
Zobraziť galériu (3)
Vladimir Putin v Turecku.  (Zdroj: SITA/AP Photo/Vahid Salemi)

11:07 Tohtoročné žatvy na Ukrajine by v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi mohli byť polovičné. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého za tento pokles môže ruská invázia. Podľa Zelenského je hlavným cieľom Ukrajiny predísť potravinovej kríze vyvolanej ruským útokom. Ukrajina patrí medzi kľúčových exportérov obilia na svete, ale hlavnú obchodnú trasu cez Čierne more zablokovala ruská invázia. Prvá loď z ukrajinského prístavu by mohla vyplávať v pondelok, napísala agentúra Reuters s odkazom na kanceláriu tureckého prezidenta.

10:19 Rusi 30. júla večer ostreľovali región v Sumskej oblasti takmer 50-krát, informoval Dmytro Živycký, šéf regionálnej správy Sumy. V dôsledku toho začala horieť farma. O život prišiel jeden človek a dvaja sa zranili. Informoval o tom portál The Kyiv Independent.

09:37 Toto sú orientačné odhady bojových strát Ruska k 31. júlu, uvádzajú Ozbrojené sily Ukrajiny.

Viac o téme: EvakuáciaObyvateliaOstreľovanieRuskoUkrajinaDonecká oblasť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu