Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

AKTUÁLNE USA zabili v Sýrii jedného z vodcov Daeša: Atentát iba deň pred cestou Bidena na Blízky východ

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DAMASK - Spojené štáty zabili v Sýrii jedného z vodcov extrémistickej organizácie Islamský štát Máhira Muajklího. Útok bol vykonaný dronom, oznámil Pentagón. Informuje o tom TASR s odvolaním sa na správy agentúry AP a izraelského denníka Jerusalem Post.

Agentúra AFP píše, že Muajklí bol zabitý počas jazdy na motocykli. Pri útoku utrpel vážne zranenia aj jeden z jeho blízkych spolupracovníkov, povedal agentúre hovorca ústredného velenia Pentagónu Dave Eastburn. Podľa americkej televízie NBC bol okrem Muajklího cieľom útoku aj jeho zástupca.

AKTUÁLNE USA zabili v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Charles Dharapak, File)

Organizácia Biele prilby ešte pred oznámením Pentagónu informovala, že jedna osoba zahynula a ďalšia utrpela zranenia pri útoku neidentifikovaného dronu na motocykel pri meste Džindíris v provincii Aleppo na severozápade Sýrie. Zrazená osoba údajne neskôr taktiež zomrela. Pentagón podľa AP spresnil, že pri útoku nedošlo k úmrtiu civilistov.

O Akálovi nie je k dispozícii mnoho informácií. Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva uvádza, že ide o oblastného vodcu Islamského štátu pre Levantu. Agentúra DPA píše, že v rámci IS zodpovedal za budovanie siete militantov mimo území Sýrie a Iraku.

Atentát deň pred cestou Bidena na Blízky východ

K atentátu došlo iba deň pred plánovanou cestou amerického prezidenta Joea Bidena na Blízky východ, počas ktorej má navštíviť Izrael a Saudskú Arábiu. Americké jednotky v júni zajali Háního Ahmada Kurdího, ktorý bol taktiež významnou postavou Islamského štátu v Sýrii.

Joe Biden
Zobraziť galériu (3)
Joe Biden  (Zdroj: SITA/AP Photo/Patrick Semansky)

Vo februári uskutočnili americké špeciálne jednotky operáciu, pri ktorej zahynul vodca IS abú Ibráhím Hášimí Kurajší, a to tak, že odpálil bombu, ktorá okrem neho zabila aj členov jeho rodiny. Túto džihádistickú organizáciu riadil od októbra 2019, keď prišiel o život jeho predchodca, prvý "kalif" abú Bakr Baghdádí.

IS vo svojej vrcholnej fáze ovládal viac než 100.000 štvorcových kilometrov územia v Sýrii a Iraku, na ktorom bývalo dovedna viac než osem miliónov ľudí. Po tom, čo IS v roku 2019 prišiel o vládu nad týmito rozsiahlymi územiami, preorientoval sa na partizánsky spôsob boja.

Viac o téme: VodcaZabitieUSASýriaDaešMáhir Muajklí
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu