Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Rusov ničia západné sankcie: Prázdne regály a obrovské zdražovanie! Obyvatelia sa pripravujú na najhoršie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MOSKVA – V Rusku už začínajú pociťovať silu sankcií, ktoré na krajinu uvalili západné mocnosti a štáty. Tie schválili po tom, ako Rusko začalo inváziu na Ukrajine. Vojna na Ukrajine však spôsobila to, že z Ruska odišli mnohé svetoznáme značky. Okrem toho však Rusi narazili aj na ďalší problém. A tým je nedostatok tovaru v obchodoch.

Vojna na Ukrajine tlačí ceny potravín, komodít, aj ďalšieho tovaru smerom nahor, a to nielen na Slovensku a v okolitých krajinách, ale aj v Rusku. Práve na Rusko a prezidentka krajiny Vladimira Putina totiž uvalil západ prísne sankcie, ktoré vo veľkom oslabili rubeľ a spôsobili mnohé problémy. Dokonca aj také, že v niektorých obchodoch chýba zásobovanie, police zívajú prázdnotou, a to aj v prípade základných potravín. Ľudia sa doslova vedia pobiť aj o toaletný papier, ale aj cukor. Informoval o portál BBC News.

Napríklad, Daria z centra Moskvy tvrdí, že ešte prázdne regály nevidela, ale čaká, že tovar bude ešte drahší. „O koľko zdražie, si nedokážem predstaviť – a bojím sa na to pomyslieť. Už sme si urobili zásoby, kúpili sme si 4 kilá kávy, 4 litre slnečnicového a olivového oleja a 4 fľaše whisky. Objednala som si aj trojmesačnú zásobu liekov na vysoký krvný tlak, pretože niektoré lieky už je ťažké zohnať,“ neskrýva svoje obavy. Naopak, občan Európskej únie, ktorý žije a pracuje v Moskve už popísal, aký dopad majú sankcie na Rusko. „20. februára som si objednal potraviny za 5,5-tisíca rubľov, čo je asi 55 eur a v súčasnosti stojí rovnaký košík 8000 rubľov, teda asi 80 eur,“ povedal s tým, že cena mlieka sa za posledné dva týždne takmer zdvojnásobila a ceny cukru a obilnín bol už vo februári o 20 percent vyššie, ako pred rokom.

Rusov ničia západné sankcie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Sven Hoppe/dpa)

Problémy hlásia aj predajcovia elektroniky. Napríklad, z produktov spoločností Apple a Samsung majú zásoby už len na dva mesiace, keďže firmy z Ruska odišli a svoje produkty do Ruska prestali dovážať. Mnohé notebooky zdvojnásobili svoje ceny spred invázie, kým napríklad na začiatku februára stáli asi 700 eur, postupne sa ich ceny zvýšili na 1000 až 1400 eur. O 30 až 50 percent stúpli aj ceny chladničiek či televízií. Hlbšie do vreciek si Rusi siahnu aj v prípade automobilov (asi o 20 percent), za desaťdňovú dovolenku v Turecku v trojhviezdičkovom hoteli zaplatia dvojnásobok oproti cenám pred inváziou.

Rusov ničia západné sankcie:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Okrem toho po odchode zahraničných bánk prestali fungovať aj karty spoločností Visa a MasterCard, a tak ruské banky prevádzajú na ruské karty Mir, ktoré Kremeľ už dlhodobo presadzoval. Problémom ale je, že finančné inštitúcie majú obrovské problémy s nedostatkom plastových kariet či čipov, a tak klienti bánk majú k dispozícii zatiaľ len virtuálne karty. Podľa odhadov ekonómov by sa ruská ekonomika mohla zmenšiť až o 8 percent. Mnohí Rusi sa okrem toho boja pre odchod veľkých medzinárodných firiem straty zamestnania. Jedna skupina považuje ruského prezidenta Vladimira Putina za zodpovedného za sankcie v Rusku. Iní Putina podporujú, iní vojnu neschvaľujú, ale mlčia.

Viac o téme: ZdražovanieObchodyRuskoSankcie voči RuskuTovar v obchodochNedostatok tovaru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu