Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Provokácia Ruska? Poľský vzdušný priestor údajne narušil ruský bombardér: Všetko je inak, jasné slová kompetentných!

(Zdroj: FB / EuroMaydan)

VARŠAVA/KYJEV – Provokácia? Sociálne siete v posledných desiatkach minút zahltila správa, že vzdušný priestor Poľska narušil ruský bombardér. Podľa ukrajinského novinára Jurija Butusovova sa tak malo stať krátko po tom, ako Poľsko oznámilo svoje ciele vo vojne na Ukrajine. Po dlhých hodinách sa k tomu vyjadrilo aj poľské ministerstvo obrany.

Celé sa to malo stať v pondelok krátko po 13:15. „Ruský stíhací bombardér preletel nad ukrajinskou oblasťou Volyň a narušil vzdušný priestor Poľskej republiky,“ informoval na sociálnej sieti ukrajinský novinára Jurij Butusov, podľa ktorého informáciu potvrdili radarové údaje, pričom let mali zaznamenať aj spojenci Ukrajiny. Dlhé hodiny túto informáciu nik nepotvrdil, ani nevyvrátil a mnohí sa tak obávali následkov tohto kroku.

Archívne VIDEO Utečenci vo veľkom unikajú z Ukrajiny aj smerom na hranice s Poľskom, kolóna áut je veľmi dlhá

Utečenci vo veľkom unikajú z Ukrajiny aj smerom na hranice s Poľskom, kolóna áut je veľmi dlhá (Zdroj: Profimedia.sk)

Podľa Butusovova sa však narušenie poľského vzdušného priestoru malo stať pár hodín po tom, ako Poľsko potvrdilo, že na štvrtkovom mimoriadnom samite NATO v Bruseli formálne navrhne plán zorganizovať medzinárodnú mierovú misiu na Ukrajine. Myšlienka našich severných susedov je však v rozpore s oficiálnym postojom aliancie a ktorú Spojené štáty v nedeľu odmietli. Napokon však prišli dobré správy. 

 

Юрій Бутусов: рашистський бомбардувальник залетів на територію Польщі з Волині ... Сьогодні о 13.15 російський...

Posted by ЄвроМайдан – EuroMaydan on Monday, March 21, 2022

Poľské ministerstvo obrany totiž informácie o narušení vzdušného priestoru dementovalo. "Ministerstvo obrany nepotvrdzuje informáciu o narušení poľského vzdušného priestoru,“ informoval portál Rzeczpospolita. "Ozbrojené sily Poľskej republiky monitorujú situáciu a prijímajú potrebné opatrenia na zaistenie bezpečnosti krajiny. Zároveň by sme vás chceli informovať, že v súčasnej situácii z pochopiteľných dôvodov nebudeme poskytovať podrobnosti umožňujúce identifikáciu, umiestnenie zapojených síl a prostriedkov, použité systémy, prieskum a aktivity,“ píše sa následne v odpovedi poľského rezortu obrany.

 

Je tomu viac ako týždeň, čo neďaleko ukrajinsko-poľských hraníc dopadla bomba na vojenskú základňu v meste Javoriv. Explózie pritom bolo počuť aj v Poľsku, ktoré je od mesta vzdialené zhruba 16 kilometrov. Útok na vojenskú základňu blízko hraníc s Poľskom sa stal krátko po varovaní námestníka ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Riabkova, že dodávky zbraní od západných krajín na Ukrajinu môžu byť "legitímnym cieľom" útoku ruskej armády.

 

Viac o téme: BombardérVzdušný priestorNATOPoľskoRuský bombardérProvokácia RuskaHranice Poľska
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu