Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

DETAILY z odpočúvaného telefonátu: Čečenec o ich úlohe! Ruských vojakov máme zahnať spať, dezertérov zastreliť

Ruská armáda útočila na vojenské kasárne v Mykolajive. Zobraziť galériu (2)
Ruská armáda útočila na vojenské kasárne v Mykolajive. (Zdroj: Twitter/AFP News Agency)

KYJEV - Pár dní po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu sa na stranu okupantov pridali aj čečenskí bojovníci, ktorých vyslal prezident autonómnej republiky Ramzan Kadyrov. Podľa ukrajinskej agentúry UNIAN je úlohou Čečencov zahnať ruských vojakov späť na bojisko alebo zastreliť ruských dezertérov.

Jeden z tzv. kadyrovcov, ako nazývajú čečenských bojovníkov, mal v telefonáte so svojou manželkou povedať, že jeho misia na Ukrajine nie je až taká nebezpečná. Na Ukrajinu mal byť poslaný, aby zabránil ruským vojakov utiecť z boja. 

Ukrajinský prezident Zelenskyj navštívil nemocnicu v Kyjeve (Zdroj: Facebook/Володимир Зеленський)

Úlohou je zahnať Rusov späť na bojisko alebo zastreliť dezertérov

"Našou úlohou je zahnať späť mizerných vojakov, ktorí utekajú pred ukrajinským delostrelectvom, ktoré je aktívne dňom i nocou,“ cituje UNIAN Čečenca, ktorého telefonát odpočúvali. Agentúra informovala aj o tom, že niektorých ruských dezertérov kadyrovci zastrelili. Pozícia čečenského vodcu je neotrasiteľná aj kvôli obrovskej podpore ruského prezidenta Vladimira Putina.

Čečenský vodca Putinovi sľúbil na pomoc až 70-tisíc mužov. Nie je možné zistiť, koľko ich na fronte reálne pôsobí. Niektorí Čečenci navyše bojujú na strane Ukrajiny, ide o tých, ktorí stoja proti Kadyrovovi. Už vo štvrtok médiá informovali, že na Ukrajinu mieri tisícka čečenských dobrovoľníkov, ktorí sa tam chcú zapojiť do bojov. Vyhlásil to čečenský vodca Ramzan Kadyrov.

Agentúra UNIAN o tom informovala aj na sociálnej sieti Telegram

 

Ten v minulých dňoch poslal aj na telegram video, podľa ktorého sa nachádza neďaleko Kyjeva. Jeho blízky spoločník Adam Delimchanov údajne vedie čečenských bojovníkov pri obliehanom ukrajinskom prístave Mariupol. Podľa agentúry AFP nemožno tieto vyjadrenia nezávisle overiť a ukrajinskí činitelia Kadyrovovu prítomnosť v krajine spochybňujú.

Kadyrov vládne železnou rukou

Kadyrov na novom videu tvrdí, že jeden z jeho blízkych sa nachádza "na čele asi tisícky dobrovoľníkov z Čečenskej republiky," ktorí sú "na ceste, aby sa zapojili do špeciálnej denacifikačnej a demilitarizačnej operácie na Ukrajine". Použil pritom termíny, ktoré na vojnu na Ukrajine a jej odôvodnenie používa Moskva.

Na snímke čečenský regionálny vodca Ramzan Kadyrov s pomaľovaným samopalom AK-47
Zobraziť galériu (2)
Na snímke čečenský regionálny vodca Ramzan Kadyrov s pomaľovaným samopalom AK-47  (Zdroj: TASR/AP Photo/Musa Sadulayev)

Vodca autonómnej republiky na severnom Kaukaze a Putinov spojenec Kadyrov vládne v Čečensku železnou rukou a čelí kritike mimovládnych organizácií kvôli hrubému porušovaniu ľudských práv. V začiatkoch ruskej ofenzívy na Ukrajine na sociálnych sieťach kolovali videá natočené na jednom z námestí v čečenskej metropole Groznyj, na ktorom stáli rady vojakov vyhlasujúcich, že sú pripravení ísť kedykoľvek bojovať na Ukrajinu.

Viac o téme: RuskoUkrajinaRamzan KadyrovČečenciVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu