Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Porovnanie vakcín: Ľudia očkovaní TOUTO vakcínou majú dvojnásobok protilátok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

BRUSEL - Ako dobre zafungovalo očkovanie? Indície na to môžu poskytnúť protilátky. Belgická štúdia teraz ukázala: Po očkovaní Modernou mali očkovaní viac ako dvakrát toľko protilátok ako po očkovaní Biontechom. Rolu môžu hrať dva faktory.

Majú jednu spoločnú vec: Biontech a Moderna sú vakcíny mRNA. Sú teda založené na rovnakej technológii. Napriek tomu sa vakcíny líšia svojim účinkom. Moderna zrejme produkuje dvakrát viac protilátok ako Biontech. Aspoň to zistila štúdia z Belgicka. Tím okolo Deborah Steenselsovej publikoval výsledky v odbornom časopise JAMA.

Z Afriky sa šíri zatiaľ najzmutovanejší variant KORONAVÍRUSU: Už je aj v Európe!

Vedci skúmali hladiny protilátok približne 1 600 zamestnancov v belgických nemocniciach pred očkovaním, po očkovaní Modernou alebo Biontechom a po infekcii Sars-CoV-2. Našli sa vyššie titre protilátok u očkovaných Modernou (mRNA-1273) ako u očkovaných Biontechom, ako ukazuje obrázok A:

Titre protilátok pre mRNA-1273 (Moderna) s 3836 U/ml sú dvakrát vyššie ako pre BNT162b2 (Biontech), 1444 U/ml.
Zobraziť galériu (5)
Titre protilátok pre mRNA-1273 (Moderna) s 3836 U/ml sú dvakrát vyššie ako pre BNT162b2 (Biontech), 1444 U/ml.  (Zdroj: Deborah Steensels)

Rozdiely boli evidentné aj pri tých, ktorí boli predtým infikovaní, aj pri rôznych vekových skupinách. Moderna vždy dodávala silnejšiu imunitnú odpoveď u testovaných osôb.

Obrázky ukazujú rôzne titre protilátok po očkovaní Moderna a Biontech u tých, ktorí neboli predtým infikovaní Sars-CoV-2, podľa vekových skupín.
Zobraziť galériu (5)
Obrázky ukazujú rôzne titre protilátok po očkovaní Moderna a Biontech u tých, ktorí neboli predtým infikovaní Sars-CoV-2, podľa vekových skupín.  (Zdroj: Deborah Steensels)


Je Moderna lepšia ako Biontech?

Vedci majú dve možné vysvetlenia rozdielu: Vakcína od Moderny sa dávkuje vyšším obsahom pritilátok ako Biontech: 100 mikrogramov účinnej látky oproti 30 mikrogramom. Interval medzi dvoma dávkami vakcíny bol v prípade Moderny dlhší: štyri týždne oproti trom týždňom.

Rovnako ako v predchádzajúcich štúdiách, štúdia vo všeobecnosti naznačuje, že silná protilátková odpoveď ponúka dobrú imunitnú ochranu proti Sars-CoV-2. Nie je to však jediný rozhodujúci faktor. Ľudský imunitný systém je veľmi komplexný a reaguje na mnohých úrovniach. To je dôvod, prečo napríklad T bunky hrajú rovnako dôležitú úlohu pri odvrátení budúcich infekcií.

KORONAVÍRUS Najnovšie odhalenie o krvných zrazeninách: Vedci zistili, kedy je riziko ich vzniku väčšie

"Samotné protilátky vám nemusia hovoriť nič o tom, ako dobre ste skutočne chránení. Je možné, že nemám takmer žiadne protilátky, inými slovami: stále som mohol byť infikovaný vírusom. Odozva mojich T buniek je však taká silná, že vážne neochoriem,“ vysvetlil imunológ Carsten Watzl pre Deutsche Welle. Práve tieto T bunky však neboli v belgickej štúdii skúmané.

Ďalšou slabinou analýzy je, že je obmedzená iba na zdravotníckych pracovníkov. V dôsledku toho bol podiel žien viac ako tri štvrtiny, takže výsledky nemožno priamo aplikovať na populáciu ako celok. Vedci navyše píšu, že je potrebné vykonať výskum toho, čo titre protilátok znamenajú pre: trvalú imunitu, obranu proti variantom, riziko prenosu.

Aké titre protilátok chránia pred Covid-19?

Oficiálne neboli stanovené jasné limity, od akej hodnoty protilátky chránia pred infekciou alebo ochorením koronavírusom. Andreas Bobrowski je jedným z ľudí, ktorí teraz určovali konkrétne titre na základe svojich skúseností. Lekár laboratórnej medicíny a predseda predstavenstva profesijnej asociácie nemeckých laboratórnych lekárov hovorí:

Nad hodnotou 44 BAU existuje vysoká pravdepodobnosť, že daná osoba má imunitnú ochranu proti koróne. (Koncentrácia protilátok v krvi sa zvyčajne udáva v jednotke BAU, skratka pre jednotky väzbových protilátok.)

Porovnanie vakcín: Ľudia očkovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Merné jednotky sa môžu líšiť v závislosti od zhotoviteľa testu na protilátky. Preto nie sú hodnoty priamo porovnateľné. Aby to bolo možné urobiť, príslušné hodnoty titrov protilátok, ktoré sú zvyčajne uvedené v U/ml (units/mililiter, jednotky/mililiter), je potrebné previesť na jednotky BAU/ml WHO štandardu (Binding Antibody Units).

Na tento účel musí byť výsledok vynásobený určitým faktorom, napríklad 2,6 pre niektoré testy. Pre Roche test použitý v belgickej štúdii platí nasledujúce: U/ml Elecsys testu špecifického pre výrobcu je možné použiť ako ekvivalent BAU/ml. 1444 U/ml teda zodpovedá 1444 BAU.

Menej infekcií po Moderne

Pokiaľ ide o prelomenie očkovania - t.j. koronavírusová infekcia vznikne napriek úplnému očkovaniu - nedávno poskytla informácie štúdia kliniky Mayo v USA. Za týmto účelom vedci analyzovali údaje od očkovaných a neočkovaných osôb v období od januára do júla.

Ich výsledok: Pri vakcíne Moderna bolo riziko prelomenia očkovania dvakrát nižšie ako po imunizácii Biontechom. Údaje systému Mayo Clinic Health System sa zatiaľ objavili ako preprintová verzia.

To znamená, že štúdia ešte nebola preskúmaná nezávislými odborníkmi. V koronavírusovej kríze je to prípad veľmi mnohých štúdií, pretože výskum je zdieľaný s verejnosťou prakticky v reálnom čase.

Porovnanie vakcín: Ľudia očkovaní
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

V priebehu mesiacov, keď sa Delta stala dominantným variantom v USA, sa zdá byť rozdiel v účinnosti znateľný. Pôsobivo to ukazujú údaje zo štúdie uvedenej na Floride, ktorá je v súčasnej dobe obzvlášť zasiahnutá ochorením Covid-19: Riziko infekcie v júli po očkovaní vakcínou Moderna bolo o 60 percent nižšie ako po Biontechu.

Vedci poznamenávajú, že štúdia nie je reprezentatívna pre americkú populáciu. To obmedzuje zovšeobecnenie ich výsledkov.

Aký je záver výskumov? Existujú určité náznaky, že Moderna má oproti Biontech výhody, najmä v obrane pred delta mutáciou. Vedecky jednoznačne dokázané to nie je kvôli potrebe zodpovedať ďalšíie detailné otázky.

Viac o téme: Porovnanie VakcínyProtilátkyModernaPfizer/Biontech
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu