Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

KORONAVÍRUS Najnovšie odhalenie o krvných zrazeninách: Vedci zistili, kedy je riziko ich vzniku väčšie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Riziko krvných zrazenín alebo trombocytopénie, teda stavu, kedy má pacient znížené množstvo krvných doštičiek, je po prekonaní covidu-19 vyššie než po očkovaní vakcínou AstraZeneca. Riziko potiaží s obehovou sústavou je taktiež väčšie po nákaze koronavírusom než po podaní vakcíny Pfizer. Vyplýva to zo zverejnenej štúdie, ktorá porovnávala dáta takmer tridsať miliónov ľudí.

Po podaní oboch vakcín existuje zvýšené riziko cievnych a žilových problémov. Po prekonaní covidu je ale podstatne vyššie a trvá dlhšie, uviedol tím vedcov z Oxforskej univerzity v texte, ktorý publikoval v odbornom časopise The British Medical Journal

KORONAVÍRUS Najnovšie odhalenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Autori štúdie skúmali zdravotné komplikácie, ktoré sa objavili do 28 dní po podaní prvej dávky vakcín AstraZeneca a Pfizer/BioNTech. Dospeli k záveru, že na každých desať miliónov ľudí zaočkovaných AstraZenenou pripadalo nadbytočných 107 prípadov trombocytopénie, 66 prípadov hlbovekj žilovej trombózy a sedem prípadov mozgovej žilovej trombózy. Po prekonaní ochorenia COVID-19 bolo riziko trombocytopénie deväťkrát vyššie a možnosť rozvoja žilovej trombózy vzrástlo až dvestokrát. 

KORONAVÍRUS Bombastické výsledky štúdie AstraZenecy: Vynašla alternatívu očkovania!

Na každých desať miliónov ľudí, ktorí dostali prvú dávku vakcíny Pfizer, pripadalo 143 nadbytočných prípadov mozgovej príhody. Po prekonaní covidu je však riziko mŕtvice dvanásťkrát vyššie než po podaní vakcíny. Prekonanie nákazy novým koronavírusom podľa odhadov viedlo k nadbytočným 934 prípadom trombocytopénie, 12 614 prípadom hlbokej žilovej trombózy a 1699 prípadom cievnej mozgovej príhody. 

KORONAVÍRUS Najnovšie odhalenie o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci skúmali záznamy od zhruba 29 miliónov osôb, ktoré obdržali prvú dávku jednej z proticovidových vakcín medzi decembrom 2020 a aprílom 2021 a dáta od viac než 1,8 milióna ľudí, ktorí v tom čase prekonali covid. Podľa hlavnej autorky výskumu Julie Hippisleyovej-Coxovej je dôležité, aby ľudia poznali riziká očkovania, ale mali by vedieť, že po prekonaní nákazy sú vyššie. Jej kolega Aziz Sheikh dodal, že štúdia jasne podčiarkla výhody očkovania. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusKrvné zrazeninyPfizerCOVID-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu