Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obavy sa potvrdili! Česi si prinášajú KORONAVÍRUS z dovolenkových rajov Slovákov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty images, TASR/AP)

PRAHA – V susednom Česku sa objavili prvé prípady ochorenia covid-19 u osôb, ktoré sa vrátili z letnej dovolenky. Traja Česi sa infikovali na Slovensku.

Suvenír, o ktorý nestáli: Prví Česi si z dovolenky doniesli KORONAVÍRUS!

„Už sme zaregistrovali prvé prípady nákazy u osôb, ktoré sa vrátili z dovolenky,“ povedala pre Lidovky.cz.hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Gabriela Štěpanyová. Tá nič bližšie neuviedla a reporty jednotlivých hygienických staníc kvôli ochrane osobných údajov nezachádzajú do detailov. 

Parga, Preveza, Grécko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

K infikovaným dovolenkárom sa vyjadril aj samotný minister zdravotníctva Adam Vojtěch. „Áno, už sme zaregistrovali prvé prípady nákazy u osôb, ktoré sa vrátili z dovolenky. Ale ide skutočne zatiaľ o jednotky, nie o desiatky prípadov,“ potvrdil minister serveru Seznam Zprávy.

„Je potrebné, aby ľudia boli obozretní a sledovali aktuálnu epidemiologickú situáciu v jednotlivých krajinách vrátane lokálnych ohnísk nákazy. Pokiaľ si niekto predsa len zvolí návštevu zahraničných destinácií, napríklad Chorvátska, Grécka, Bulharska a ďalších Čechmi obľúbených miest, je potrebné rátať s týmto rizikom a preventívne sa chrániť,“ dodal.

Chorvátsko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: gettyimages)

V zahraničí sa infikovalo deväť Čechov, z toho traja na Slovensku

V centrálnej databáze infekčných chorôb je od 1. do 11. júla evidovaných deväť prípadov nákazy zo zahraničia, z toho traja ľudia boli na Slovensku, dvaja vo Švédsku a po jednom v Chorvátsku, Británii, Maďarsku a Srbsku. Rádiožurnálu to v pondelok povedal riaditeľ Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky Ladislav Dušek. Čísla označil za zanedbateľné, v budúcnosti sa však podľa neho objavia ohniská, ktoré vzniknú po návrate ľudí zo zahraničia.

„V centrálnom informačnom systéme infekčných chorôb, kde by za túto dobu malo byť všetko, je to v Chorvátsku jeden. Potom Veľká Británia jeden, Maďarsko jeden, Srbsko jeden, Slovensko traja, Švédsko dvaja. To je celé,“ uviedol Dušek.

Podľa cestovných kancelárií sa najviac Čechov chystá práve do Chorvátska, Grécka a Bulharska, pričom mnohí z nich vyrážajú k moru či do hôr po vlastnej osi. V Chorvátsku však v sobotu registrovali najvyšší počet potvrdených prípadov za poslednú dobu. Chorváti preto pristúpili k sprísneniu opatrení.

Epidemiológovia pripúšťajú riziko druhej vlny nákazy. Napríklad na juhu Česka sa prednedávnom zachytil dovoz koronavírusu z pracovnej cesty do Kazachstanu.

V Česku sú momentálne problematické lokálne ohniská. Sú tri – okolie baní OKD na severe Moravy, obec Církvice v okrese Kutná Hora a obec Větrný Jeníkov v okrese Jihlava.

Viac o téme: NákazaDovolenkaCestovanieCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu