Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS v Chorvátsku: Zoznam oblastí s najvyšším počtom infikovaných

Pláž v Tučepi Zobraziť galériu (5)
Pláž v Tučepi (Zdroj: Tip čitateľa)

ZÁHREB - V Chorvátsku sa podľa zatiaľ posledných údajov cez víkend oproti predchádzajúcim dňom výrazne znížil denný prírastok potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, čo však médiá prisudzujú nižšiemu počtu vykonaných testov. Jutarnji list upozornil, že Chorvátsko minulý týždeň patrilo medzi šesť krajín EÚ s najvyšším rastom infikovaných. Najviac nakazených má vnútrozemský región Záhrebu a Osijeku a potom prímorská oblasť Splitu.

Obavy sa potvrdili! Česi si prinášajú KORONAVÍRUS z dovolenkových rajov Slovákov

Kým v piatok popoludní úrady hlásili za predchádzajúcich 24 hodín pre Chorvátsko rekordných 116 nových prípadov, v sobotu popoludní tento najvyšší údaj prekonalo 140 novo infikovaných. Počas víkendu potom tieto počty klesli najprv na 50 a v pondelok krízový štáb hlásil 53 ďalších nakazených. Otázkou je, či tento klesajúci trend dnes popoludní potvrdí aktuálne čísla za uplynulých 24 hodín.

Tučepi v čase pandémie koronavírusu
Zobraziť galériu (5)
Tučepi v čase pandémie koronavírusu  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Minulý týždeň v Chorvátsku denne v priemere ochorelo 20 ľudí na milión obyvateľov. Ide o veľmi vysoké číslo, podľa ktorého je Chorvátsko šieste najhoršie medzi štátmi Európskej únie,“ napísal Jutarnji list. Oveľa horšie je na tom s 85 chorými na milión obyvateľov Luxembursko, za ktorým nasledujú Portugalsko, Švédsko, Bulharsko a Rumunsko.

KORONAVÍRUS v Chorvátsku: Zoznam
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Podľa zatiaľ posledných údajov z pondelka, ktoré zverejnil spravodajský web Dnevnik.hr, sa vo štvormiliónovom Chorvátsku od prvého potvrdeného prípadu z 25. februára doposiaľ koronavírusom nakazilo 3 775 ľudí. Z nich 119 pacientov ochoreniu covid-19 podľahlo a 2 514 sa vyliečilo.

Podľa prehľadu situácie v jednotlivých regiónoch ďaleko najviac infikovaných, 945, od začiatku epidémie registruje hlavné mesto Záhreb. To vyplýva z veľkej hustoty osídlenia - na približne 640 kilometroch štvorcových žije vyše 806.000 obyvateľov. Úmrtí chorvátska metropola doteraz zaznamenala 20.

KORONAVÍRUS v Chorvátsku: Zoznam
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Čo do počtu doteraz nakazených osôb, 671, je na druhom mieste prímorská Splitsko-dalmatínska župa, kde žije na 4 540 kilometroch štvorcových takmer 448.000 obyvateľov. Úmrtí spojených s koronavírusom má však tento región v krajine ďaleko najviac - 41.

Treťou najpostihnutejšou oblasťou je Osijecko-baranjská župa na vnútrozemskom severovýchode krajiny. Tam sa celkovo nakazilo 463 ľudí, z ktorých osem zomrelo.

Podľa dnešných údajov denníka Jutarnji list sa v Záhrebe z covidu-19 lieči 359 pacientov, v Osijecko-baranjskej župe 151 a v Splitsko-dalmatínskej 77.

„Je potrebné si uvedomiť, že sa v krajine ani nemuseli nakaziť, pretože by bola riziková z hľadiska epidemiologickej situácie, ale preto, že do Chorvátska cestujú aj turisti z iných krajín,“ povedal k dvom nakazeným Čechom, ktorí sa vrátili z dovolenky v Chorvátsku, v dnešných Lidových novinách minister zdravotníctva Adam Vojtěch. „V rámci hromadných akcií môže dôjsť k prenosu vírusu. Nemôžeme povedať, že Chorvátsko ako také je z hľadiska covidu nebezpečná krajina. Prípadov by muselo byť viac, čo ešte nie je,“ uviedol

Viac o téme: NákazaDovolenkaCestovanieCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu