Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

KĽDR uznala zjednotenie Krymu s Ruskom: Z odmeny sú veľmi sklamaní

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Evgeniy Maloletka)

NEW YORK - Severná Kórea nedostala nič za svoje uznanie zjednotenia Krymu s Ruskom, povedal v utorok pre novinárov v newyorskom sídle OSN ruský veľvyslanec v KĽDR Alexandr Macegora.

Podľa ambasádora je Severná Kórea "v súčasnosti jednou z mála krajín, ktoré si môžu dovoliť uplatňovať absolútne nezávislú zahraničnú politiku".

"Za uznanie Krymu sme im nezaplatili ani šesták. Jednoducho povedali: Sme presvedčení, že Krym je ruský, preto sme ho uznali za ruský. To je celé," uviedol Macegora, ktorého v stredu citovala agentúra TASS.

Severná Kórea vlani v októbri vydala nový politický atlas sveta, kde je Krymský polostrov zaznačený ako ruské územie. Macegora neskôr vyhlásil, že faktické uznanie Krymu "sa odohralo v roku 2014, hneď po hlasovaní o rezolúcii OSN ohľadom územnej celistvosti Ukrajiny".

Bezpečnostná rada OSN v marci 2014 väčšinou hlasov prijala rezolúciu na podporu územnej celistvosti Ukrajiny, ktorá vyzýva štáty sveta, aby neuznali výsledky krymského referenda. To skončilo jednoznačným vyslovením sa tamojšieho obyvateľstva za zjednotenie Krymu s Ruskou federáciou.

Jedenásť krajín - Arménsko, Bielorusko, Bolívia, Kuba, Nikaragua, KĽDR, Rusko, Sudán, Sýria, Venezuela a Zimbabwe - hlasovalo proti tejto rezolúcii, zatiaľ čo 58 krajín sa zdržalo a 24 krajín nebolo na zasadaní prítomných.

Macegora zároveň vyjadril názor na vzťahy medzi Moskvou a Pchjongjangom, pričom vyzdvihol transformáciu severokórejskej spoločnosti za uplynulé roky.

Viac o téme: RuskoKrymKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu