Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Veľké protivládne protesty v Arménsku: FOTO Zablokovaná doprava a strety s políciou

Protesty v Arménsku Zobraziť galériu (3)
Protesty v Arménsku (Zdroj: SITA/Karo Sahakyan, PAN Photo via AP)

JEREVAN - Približne 10-tisíc ľudí sa v pondelok zišlo v arménskom Jerevane na protivládnom proteste, počas ktorého zablokovali dopravu a dostali sa aj do stretov s políciou.

Muži zákona sa nespokojných občanov pokúšali zastaviť, keď pochodovali smerom k parlamentu, pričom proti nim použili slzný plyn a zábleskové granáty. Podľa reportéra agentúry Associated Press viacero ľudí utrpelo zranenia. Najmenej štyri osoby pritom odviezli sanitky, medzi nimi bol aj líder protestu, opozičný politik Nikol Pašinjan.

Protesty v Arménsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Karo Sahakyan, PAN Photo via AP)

Protest podporovateľov opozície sa uskutočnil v reakcii na zmenu vo vláde, ktorá podľa nich umožní bývalému prezidentovi Seržovi Sarkisjanovi zotrvať pri moci. Predpokladá sa, že Sarkisjana, ktorý bol prezidentom bývalej sovietskej krajiny od roku 2008 a ktorého začiatkom apríla ho vo funkcii vystriedal Armen Sarkisjan, v utorok zvolia za predsedu vlády. V tom prípade by v tejto funkcii pôsobil v rámci nového politického systému, ktorý oslabuje prezidentovu právomoc a naopak posilňuje právomoc premiéra. Opozícia to však vníma ako pokus udržať Sarkisjana natrvalo pri moci a chce pokračovať v protestoch.

Protesty v Arménsku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Karo Sahakyan, PAN Photo via AP)

Viac o téme: ProtestyArménskoJerevan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu