Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kórejská kríza sa nezlepšuje, Kim má silného spojenca: Kuba tiež odmieta požiadavky USA

Kim Čong Un
Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

HAVANA - Ministri zahraničných vecí Kuby a Severnej Kórey v stredu odmietli ako "jednostranné a svojvoľné" požiadavky Spojených štátov a zároveň vyjadrili obavy zo stupňujúceho sa napätia na Kórejskom polostrove. Informovala o tom agentúra Reuters.

Severná Kórea hľadá podporu v období bezprecedentného tlaku na ukončenie programu vývoja nukleárnych zbraní a balistických striel zo strany Spojených štátov a medzinárodného spoločenstva. Tento program Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) realizuje v rozpore s rezolúciami Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN).

KĽDR, ktorá sa netají svojimi plánmi vyvinúť rakety schopné zasiahnuť USA, udržuje dobré politické vzťahy s Kubou od roku 1960. Podľa niektorých diplomatov bola Kuba jednou z krajín schopných presvedčiť KĽDR, aby ukončila súčasný spor, ktorý by mohol vyústiť do vojny s USA. Ministri sa stretli v Havane a žiadali o "rešpekt voči suverenite národov" a "mierové urovnanie konfliktu", píše sa vo vyhlásení, ktoré vydalo kubánske ministerstvo zahraničných vecí.

Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že "rázne odmietajú jednostranné a svojvoľné požiadavky vznesené vládou Spojených štátov a slúžiace ako základ pre realizáciu nátlakových opatrení, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom".

Nemenovaný predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí Spojených štátov sa podľa Reuters vyjadril, že USA jasne vyjadrili zámer o mierové riešenie severokórejskej jadrovej otázky. "Agresívne a provokatívne správanie KĽDR ukazuje, že krajina nemá záujem pracovať na mierovom riešení," uviedol. Kuba vo vyhlásení taktiež uviedla, že obaja ministri vyjadrili "obavy zo stupňujúceho sa napätia".

Viac o téme: Atómová bombaJadrová bombaUSASeverná KóreaKĽDRSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu