Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Hrozba KĽDR po úspešnom teste: Sme jadrová veľmoc, s novou raketou zasiahneme celé USA

Oznamenie o spustení rakiet Severnej Kórey Zobraziť galériu (3)
Oznamenie o spustení rakiet Severnej Kórey (Zdroj: SITA/AP)

PCHJONGJANG/WASHINGTON - Severná Kórea dnes ráno miestneho času (v utorok večer SEČ) odpálila ďalšiu balistickú raketu. Raketa dosiahla výšku 4500 kilometrov a dopadla do Japonského mora, asi 960 kilometrov od miesta odpalu, uviedla juhokórejská armáda. KĽDR neskôr oznámila úspešný test novej medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorej dosah podľa Pchjongjangu pokryje celé územie USA. Na popud Japonska, Južnej Kórey a Spojených štátov dnes kvôli severokórejskému raketovému testu zasadne Bezpečnostná rada OSN.

Politici reagujú na najnovšiu raketovú skúšku KĽDR: Je to závažná hrozba pre celý svet!

Americký minister obrany James Mattis uviedol, že raketa dosiahla vo svojom lete väčšiu výšku, než akákoľvek predchádzajúca raketa odpálená v KĽDR. Z testu vyplýva, že ak by raketa bola odpálená pod menším uhlom, mohla by mať akčný rádius 13 000 kilometrov. "Takáto raketa by mala dostatočný akčný rádius, aby zasiahla Washington a ktorékoľvek iné miesto na americkej pevnine," uviedol americký vedec David Wright.

Analytici pripomínajú, že otáznikom je, akú niesla raketa hlavicu. Ak to bola len ľahká atrapa, skutočná bojová hlavica by akčný rádius strely znížila.

Hrozba KĽDR po úspešnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Jadrová veľmoc

Severokórejská strana neskôr prostredníctvom štátnej televízie oznámila úspešný úspešný test novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong-15. Dosah novej strely podľa KĽDR pokryje celé územie USA. Severná Kórea ďalej uviedla, že dosiahla "historický" cieľ - stala sa jadrovým štátom, informovala agentúra AFP.

Hrozba KĽDR po úspešnom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

CNN uviedla, že od zvolenia prezidenta Donalda Trumpa Severokórejčania vykonali 23 raketových skúšok. Upozornila tiež na nezvyčajný čas odpálenia strely - o 3:17 miestneho času (19:17 SEČ). Skoré načasovanie agentúra AP pripisuje tomu, že Pchjongjang chcel zvýšiť efekt prekvapenia.

Mimoriadne zasadanie

Japonsko sa proti ďalšiemu severokórejskému raketovému testu ostro ohradilo. Japonský premiér Šinzó Abe zvolal mimoriadne zasadanie vlády a neskôr sa telefonicky spojil s Trumpom. Japonská vláda o odpálení rakety vedela ihneď, predpokladala tiež, že dopadne do japonskej výlučnej ekonomickej zóny, uviedla CNN. Takáto zóna sa rozprestiera do 370 kilometrov od pobrežia daného štátu.

Japonský minister obrany Icunori Onodera uviedol, že raketa dopadla do mora približne 250 kilometrov západne od severnej časti japonského ostrova Honšú.

Demonštrácia sily

Južná Kórea reagovala okamžitou demonštráciou sily: vypálila tri rakety. Juhokórejský prezident Mun Če-in zvolal schôdzku bezpečnostného výboru a tiež sa telefonicky spojil s Trumpom. Štátnici severokórejskú raketovú skúšku označili za hrozbu "celému svetu", informoval Biely dom.

"Táto raketová skúška je ďalšou znepokojivou provokáciou a vážnym ohrozením medzinárodnej bezpečnosti," uviedla hovorkyňa šéfky diplomacie Európskej únie. Severokórejský test odsúdila aj Severoatlantická aliancia.

Trump sa o to postará

Skúška balistickej rakety KĽDR nič nezmenila na prístupe Spojených štátov k severokórejskému problému, uviedol americký prezident Donald Trump. "Postaráme sa o to," dodal bez ďalšieho vysvetlenia.

Americký minister zahraničia Rex Tillerson povedal, že "diplomatické možnosti ... zostávajú v hre". Vyzval medzinárodné spoločenstvo k ďalším opatreniam voči KĽDR nad rámec sankcií Bezpečnostnej rady OSN, konkrétne k zákazu námornej dopravy tovaru do Severnej Kórey aj z nej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu