Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

MIMORIADNA SPRÁVA Severná Kórea odpálila ďalšiu balistickú strelu

Kim Čong Un Zobraziť galériu (2)
Kim Čong Un (Zdroj: SITA/AP)

SOUL - Severná Kórea odpálila v noci na stredu miestneho času balistickú raketu z oblasti severne od svojej metropoly Pchjongjang. S odvolaním sa na juhokórejskú armádu o tom informuje tlačová agentúra Jonhap. Informáciu potvrdili agentúre Reuters i zdroje z americkej vlády.

Zatiaľ bližšie neidentifikovaná strela bola odpálená z oblasti mesta Pchjongsong a letela východným smerom, uviedol v oznámení zbor náčelníkov štábov ozbrojených síl Južnej Kórey. Nie je jasné, či raketa preletela Japonsko ako tá posledná, uviedol spravodajský server BBC. Pentagon uviedol, že strela bola vypálená o 19:30 SELČ.

Japonský premiér Šinzó Abe zvolal mimoriadne zasadanie vlády. Japonsko sa proti ďalšiemu severokórejskému raketovému testu ostro ohradilo, informoval hovorca vlády Jošihide Suga. Dosiahla výšku 4500 kilometrov a dopadla do Japonského mora, asi 960 kilometrov od miesta odpalu, informovala juhokórejská armáda. Juhokórejský prezident zvolal schôdzku bezpečnostného výboru.

Raketa letela východným smerom zhruba 50 minút a dopadla do mora, do japonskej výlučnej ekonomickej zóny, informovala japonská vláda. Takáto zóna sa rozprestiera do 370 kilometrov od pobrežia daného štátu.

Ide o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická krajina odpálila balistickú raketu stredného doletu. Najnovší test prišiel niečo viac ako týždeň po tom, čo prezident USA Donald Trump opätovne Severnú Kóreu (KĽDR) znova zaradil na americký zoznam štátnych podporovateľov terorizmu v rámci svojej "kampane maximálneho tlaku", zameranej na izoláciu Pchjongjangu pre jeho nukleárne a raketové programy.

Podľa Pentagonu vypálila KĽDR medzikontinentálnu raketu

Severná Kórea dnes odpálila medzikontinentálne balistickú raketu, ktorá urazila asi tisíc kilometrov a spadla do Japonského mora. Vo Washingtone to dnes oznámil hovorca amerického ministerstva obrany. Za medzikontinentálne balistické strely sa považujú tie rakety, ktorých dosah presahuje 5500 kilometrov.

Pentagon má podľa neho zatiaľ k dispozícii len prvé čiastkové vyhodnotenie testu. Americká armáda podľa hovorcu Roba Manninga zaznamenala a sledovala jednu severokórejskú balistickú raketu, o ktorej súdi, že bola medzikontinentálna. 

Test severokórejskej rakety vytvoril situáciu, ktorú Spojené štáty zvládnu. Vo Washingtone to dnes vyhlásil prezident Donald Trump v reakcii na novú skúšku strategickej rakety v KĽDR. Žiadne ďalšie podrobnosti o reakcii USA podľa agentúry AP neoznámil. Skúška balistickej rakety KĽDR nič nezmenila na prístupe Spojených štátov k severokórejskému problému, uviedol prezident. "Postaráme sa o to," dodal.

Americký minister obrany James Mattis v komentári k raketovému testu uviedol, že medzikontinentálna balistická raketa dosiahla vo svojom lete väčšej vyššie, než akákoľvek predchádzajúca raketa odpálená v KĽDR. Podľa skorších informácií Bieleho domu bol prezident o severokórejskom teste informovaný ešte v čase, keď bola raketa vo vzduchu. Trump v tej dobe besedoval s republikánskymi poslancami v budove Kongresu.

Viac o téme: Balistická raketaSeverná Kórea
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu