Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rusko odmietlo správu OSN, ktorá pripisuje sýrskym vládnym silám chemický útok sarinom

Chemický útok sarinom si vyžiadal mnoho obetí.
Chemický útok sarinom si vyžiadal mnoho obetí. (Zdroj: TASR/DHA-Depo Photos via AP)

MOSKVA - Ruské ministerstvo zahraničných vecí odmietlo stredajšiu správu OSN, ktorá pripisuje sýrskym vládnym silám útok toxickým plynom sarin. Podľa vedúceho oddelenia pre odzbrojenie a kontrolu zbraní Michaila Ulianova, ktorého citovala agentúra DPA, je možné tento dokument "označiť ako amatérsky a propagandistický, ale v žiadnom prípade ako profesionálny a nestranný".

Vyšetrovacia komisia pre Sýriu zriadená OSN má podľa zverejnených údajov dostatočné dôkazy o tom, že útok sarinom, ku ktorému došlo 4. apríla v meste Chán Šajchún na území sýrskej provincie Idlib, uskutočnilo lietadlo ruskej výroby patriace sýrskym vzdušným silám. Zasiahnutých bolo mnoho ľudí, pričom zhruba 90 z nich neprežilo.

Podľa Ulianova autori predmetnej správy neboli priamo na mieste udalosti a odvolali sa iba na výpovede svedkov. "Pravdepodobnosť, že tento incident mohol byť zinscenovaný, čomu mnohé nasvedčuje, úplne odignorovali," prevzala DPA z agentúry Interfax jeho vyjadrenie.

Sýria a Rusko, ktoré je spojencom Damasku, tvrdia, že jedovaté látky v Chán Šajchúne sa uvoľnili do ovzdušia, keď lietadlo zasiahlo povstalecký sklad chemických zbraní. Podľa správy OSN k tomu však došlo už niekoľko hodín predtým, ako sa mal uskutočniť takýto nálet.

Vyšetrovatelia uviedli, že v danej oblasti bol v tom čase nasadený stíhací bombardér typu Suchoj, aký používa iba sýrske vojenské letectvo. Našli sa tiež podľa nich úlomky zodpovedajúce chemickej bombe vyrobenej v bývalom Sovietskom zväze. V reakcii na udalosť v Chán Šajchúne americké sily vypálili 7. apríla 59 striel Tomahawk na sýrsku leteckú základňu Šajrát v provincii Homs.

Viac o téme: RuskoSýriaChemický útokSarin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu