Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Experti OSN a OPCW sa zhodli: Za chemický útok v Chán Šajchún je zodpovedná sýrska vláda

(Zdroj: TASR/DHA-Depo Photos via AP)

NEW YORK - Za chemický útok v meste Chán Šajchún v sýrskej provincii Idlib zo 4. apríla nesie zodpovednosť sýrska vláda. Podľa agentúry AP to oznámili vo štvrtok experti Organizácie Spojených národov (OSN) a Organizácie pre zákaz chemických zbraní (OPCW).

Útok sarinom v Chán Šajchúne si vyžiadal vyše 90 mŕtvych. Experti Spoločného vyšetrovacieho mechanizmu (JIM) OSN a OPCW, ktorý bol zriadený s cieľom určiť zodpovednosť za chemické útoky v Sýrii, vo svojej správe uvádzajú, že "za vypustenie sarinu na Chán Šajchún je zodpovedná Sýrska arabská republika". Správa JIM tak podľa AP podporuje počiatočné zistenia expertov z USA, Francúzska a Británie, podľa ktorých bombu so sarinom zhodilo na mesto sýrske vládne lietadlo.

Americký prezident Donald Trump v reakcii na udalosti v Chán Šajchúne nariadil raketový útok na sýrsku leteckú základňu, z ktorej údajne vzlietli lietadlá naložené chemickými zbraňami. Sýria a Rusko, ktoré je spojencom Damasku, tvrdili, že jedovaté látky v Chán Šajchúne sa uvoľnili do ovzdušia, keď lietadlo zasiahlo povstalecký sklad chemických zbraní.

Rusko v utorok vetovalo rezolúciu Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (OSN) o jednoročnom predĺžení mandátu JIM. Podľa agentúry TASS hlasovala proti rezolúcii, ktorú iniciovali Spojené štáty, aj Bolívia. Kazachstan a Čína sa hlasovania zdržali.

Rusko ešte pred hlasovaním žiadalo, aby sa diskusia v tejto veci odložila na 7. novembra, teda po tom, čo bude známa správa misie OPCW-OSN o vyšetrovaní chemického útoku v Chán Šajchúne. Ruský návrh však odmietla väčšina členov Bezpečnostnej rady OSN.

Viac o téme: SýriaIdlibChemický útokChán Šajchún
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu