Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Nové fakty, ktoré hovoria o nevine Kramného: Odborník vysvetlil, ako Moniku s Klárkou zabil jed

Petr Kramný, nebohá manželka Monika a dcérka Klárka Zobraziť galériu (5)
Petr Kramný, nebohá manželka Monika a dcérka Klárka (Zdroj: Facebook)

PRAHA - Pred štyrmi rokmi otriasla Českom správa o záhadnej smrti Moniky a Klárky v Egypte. Z vraždy uznal súd vinného manžela a otca Petra Kramného, ktorý si už odpykáva dlhoročný trest. Od začiatku vyšetrovania prípadu sa ale cíti nevinný. Tvrdí, že ženy zomreli na otravu. Túto verziu potvrdzuje aj bývalý pracovník Ústavu patologickej fyziológie Lekárskej fakulty v Plzni Václav Žaluď. Vysvetlil, ako matka s dcérou zomreli.

Žaluď priniesol na celú tragédiu úplne iný pohľad. Moniku a Klárku na dovolenke v Egypte nezabil elektrický prúd. Otrávili sa exotickým jedom tetrodotoxínom. Svedectvá Kramného napovedali, že sa ženy otrávili jedom. Tetrodotoxín je známy vďaka východoázijským rybám fugu. V Japonsku je mäso z rýb považované za výnimočnú pochúťku. Môžu ho pripravovať iba špeciálne vyškolené osoby, aj napriek tomu dôjde každoročne k niekoľkým desiatkam otráv. Látku v sebe majú aj ježkovia žijúci v Červenom mori. 

Nové fakty, ktoré hovoria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: Thinkstock)

Výsledky pitvy

Pitva ale otravu jedom u žien neodhalila. Žaluď preto svoje tvrdenia vysvetlil pre český portál tn.cz. "Smrteľná dávka tetrodotoxínu je jeden miligram asi na 60 kg hmotnosti. Preukázať by sa dala napríklad nukleárnou magnetickou rezonanciou, ale museli by vedieť, čo majú hľadať," opísal expert.

Nové fakty, ktoré hovoria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Kramný sa od začiatku objahoval, že ženy mali v osudný deň hnačky, pitva ale v črevách odhalila zvyšky potravy. "Zablokovaním sodíkových kanálov tetrodotoxínom dôjde k obrne hladkých i kostrových svalov. Dôsledkom je absencia akejkoľvek peristaltiky čriev a tlaku na ne svalmi takzvaného brušného lisu," vysvetlil odborník s tým, že v prípade otravy týmto jedom by telá nevykazovali žiadne známky poleptania toxickou látkou. Tetrodotoxín nenapadá tkanivo chemickou cestou.


Prečítajte si aj:

Prípad Kramný uzavretý! Takto mal Peter zavraždiť Moniku (†36) a Klárku (†8) v Egypte


Žaluď sa domnieva, že priotrávený bol aj Kramný. Nasvedčovalo tomu aj jeho správanie bezprostredne po precitnutí, keď zistil, že Monika s Klárkou sú mŕtve. "Ak predpokladáme, že sa v tom čase prebudil z hypoxickej kómy, čomu zodpovedá aj nepreukázateľné doba od zaľahnutia do postele, je zrejmé, že bol myšlienkovo ​​schopný zvládať len jednoduché procesy. Telefónne číslo na matku poznal naspamäť, poisťovňou bol inštruovaný, že vyrieši problémy poistenca. A to v češtine," uviedol.

Nové fakty, ktoré hovoria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: fotoparta.cz, int, ČTK)

Kontaminovaná voda

Odborník sa domnieva, že jed sa do tela žien dostal pitím. Kontaminovanú vodu tam mohol postrčiť napríklad hotelový technik, ktorý musel riešiť sťažnosti okolo nefunkčného hotelového trezoru. Pitie takej vody spôsobovalo ešte väčší smäd, preto museli piť viac, čím si vlastne pohoršovali.  

Václav Žaluď je emeritným asistentom na Západočeskej univerzite, kde učil lekársku elektroniku. Z jeho skript sa učia aj v zahraničí. Spolupracoval s plzenskou fakultnou nemocnicou, kde sa podieľal na konštrukcii prvých hyperbarických komôr. Tá vôbec prvá je súčasťou zbierky Národného technického múzea.

Viac o téme: TragédiaEgyptMonikaKlárkaPetr Kramný
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu