Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najkontroverznejší prípad českej krimi-histórie: Vraždy, útek, komplot a temná minulosť Kajínka

Jiří Kajínek Zobraziť galériu (6)
Jiří Kajínek (Zdroj: profimedia.sk)

PRAHA - Od včera rezonuje českými médiami správa, že doživotne odsúdený dvojnásobný vrah Jiří Kajínek (56) dostane od prezidenta Miloša Zemana v druhej polovici mája milosť. Najznámejší český väzeň strávil za mrežami 23 rokov. Okrem vraždy podnikateľa a jeho bodyguarda v Plzni sa preslávil útekom z najstráženejšej väznice v Mírove. Jeho príbeh dostal nielen knižnú, ale aj filmovú podobu. Má rad sympatizantov, ktorí sú presvedčení o jeho nevine, zatiaľ čo iní svedkovia ho obviňujú z manipulácie verejnou mienkou a zo zastrašovania.

Najobávanejší vrah Česka mal exkluzívnu návštevu v base: FOTO Pani Zemanová sa na neho usmievala!

Jiří Kajínek sa narodil 11. januára 1961 v Prachoviciach na Chrudimsku. V čase, keď sa učil za opravára poľnohospodárskych strojov, začal s veľkým úspechom hrať karty o peniaze. Strety so zákonom mal pre majetkovú trestnú činnosť už od roku 1974 ako neplnoletý.

Kajínek nebol žiadny anjel

Zúčastnil sa vykrádania bytov a vo väzení sa ocitol prvý raz v roku 1982 za krádeže v rekreačných chatách. O tri roky neskôr stál pred súdom znovu - okrem bytových krádeží mal na svedomí nedovolené ozbrojovanie a útok na verejného činiteľa.

Včera sa s Kajínkom stretla manželka českého prezidenta Ivana
Zobraziť galériu (6)
Včera sa s Kajínkom stretla manželka českého prezidenta Ivana  (Zdroj: Twitter / Jiří Ovčáček)

Dvojnásobná vražda počas úteku

Za majetkovú trestnú činnosť ho odsúdili v roku 1991, a to za ozbrojenú lúpež, pri ktorej policajtom ukradol auto. Za to dostal ako recidivista 11 rokov. Za vzorné správanie mu v roku 1993 bol na tri dni prerušený trest. Do väznice sa ale už nevrátil a o štyri mesiace neskôr, v máji 1993, podľa súdu spáchal dvojnásobnú nájomnú vraždu v Plzni.

Potom sa viac ako pol roka úspešne skrýval. Po dolapení bol umiestnený najprv vo väznici v Plzni, potom sa dostal do Českých Budejovíc. Odtiaľ sa mu podarilo utiecť, keď pri vychádzke preliezol múr. Bol ale zadržaný ešte v ten istý deň. Povesť útekára Kajínek potvrdil aj v roku 1996, keď v prísne stráženej väznici vo Valdiciach na Jičínsku (kde si odpykával svoj trest z roku 1991) prerezal mreže a utiekol. Chytili ho ešte v areáli väznice.

Trest za dvojnásobnú vraždu

Doživotie mu uložil Krajský súd v Plzni v júni 1998 kvôli dvojnásobnej nájomnej vražde podnikateľa Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoša v serpentínach pod plzenskou väznicou Bory a pokus o ďalšiu vraždu. Kajínek vinu nikdy nepriznal, políciu vinil z vykonštruovaného procesu a súd z predpojatosti.

Jiří Kajínek
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: ipark.sk)

Hoci sa v médiách niekoľkokrát objavili informácie o nových dôkazoch, údajne spochybňujúcich Kajínkovu vinu, bol verdikt opakovane potvrdený niekoľkými súdmi. Vlani v auguste Ústavný súd opäť odmietol Kajínkovu sťažnosť, väzeň sa domáhal obnovy konania.

Útek z Mírova

Pretože Kajínek už niekoľkokrát z nápravných zariadení utiekol, alebo sa o to pokúsil, bol umiestnený do prísne stráženej väznice Mírov na Šumpersku. Koncom októbra 2000 Kajínek prerezal zrejme diamantovou strunou mreže svojej cely a po zviazaných prestieradlách sa spustil za múry väznice. Zastaviť ho nedokázala ani streľba ochranky.

S realizáciou jeho plánu mu pomáhal ďalší doživotne odsúdený väzeň Martin Vlasák, ktorý s ním na cele hral šach. Polícia ihneď vyhlásila celoštátne pátranie a prijala mimoriadne bezpečnostné opatrenia, po Kajínkovi pátrali tisíce policajtov po celom Česku.

Najkontroverznejší prípad českej krimi-histórie:
Zobraziť galériu (6)

Späť za mreže

Až 8. decembra 2000 ho Útvar rýchleho nasadenia zadržal v byte na pražskom sídlisku Veľká Ohrada. Kajínek bol síce ozbrojený, ale zásah sa údajne odohral tak rýchlo, že zbraň nestihol použiť. Príslušníci komanda sa spustili na lanách zo strechy domu k oknám bytu na piatom poschodí. Okná rozbili, vhodili do bytu rozbušky a utečenca zneškodnili.

Vo svojom byte Kajínka ukrývala manželka jedného z jeho mírovských spoluväzňov, orlického vraha Ludvíka Černého. Manželka ďalšieho z odsúdených v kauze orlických vrážd, Daniela Chodounská, bývajúca v rovnakom dome, sa pokúsila prerezať lano, na ktorom sa spúšťal jeden z policajtov.

Množstvo priaznivcov a film

Kajínek chcel podľa svojich slov útekom dosiahnuť obnovenie procesu. Vďaka značnému mediálnemu záujmu sa objavil rad nezrovnalostí aj nové svedecké výpovede. Útek vyvolávajúci romantické predstavy mu zaistil aj početný zástup priaznivcov. Petíciu žiadajúcu milosť na webe od roku 2006 podpísalo takmer 10-tisíc ľudí.

Vďaka špekuláciám a fámam sa z Kajínka stal niečo ako "Robin Hood". Poukazovalo sa na jeho inteligenciu a spochybňovala sa jeho kriminálna činnosť. U časti verejnosti prevláda názor, že Kajínek je nevinný a že sa stal obeťou komplotu. V roku 2010 mal premiéru film natočený na motívy jeho príbehu, ktorý tiež ovplyvnil verejnú mienku.

Najkontroverznejší prípad českej krimi-histórie:
Zobraziť galériu (6)

Miloš Zeman a milosť

V roku 2013 český prezident Miloš Zeman povedal, že je pre obnovu Kajínkovho procesu, amnestiu mu však nedal. Tento rok v apríli uviedol, že vážne uvažuje o udelení milosti. Kajínek je podľa neho vo väzení dlho a existujú opodstatnené pochybnosti o jeho skutočnej vine. Včera oznámil, že Kajínek dostane v druhej polovici mája milosť, ktorá je pripravená a podpíše ju po návrate z Číny. Jej súčasťou má byť sedemročná podmienka. Počas tejto doby sa nesmie Kajínek dopustiť žiadnej trestnej činnosti.

Verejnú mienku ovplyvnil aj film o Kajínkovi

Viac o téme: Jiří Kajínek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu