Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Francúzi na prahu veľkého rozhodnutia: Ide o budúcnosť Európy, toto sú favoriti!

Najväčší kandidáti na francúzskeho prezidenta Zobraziť galériu (6)
Najväčší kandidáti na francúzskeho prezidenta (Zdroj: SITA / AP)

PARÍŽ - Francúzsko sa pripravuje na veľký deň. V nedeľu si totiž v jednej zo zakladajúcich krajín Európskej únie volia svojho prezidenta - a práve ten môže ukázať, či sa Francúzi priklonia k Európe, alebo sa izolujú. Ako sa rozhodnú v krajine galského kohúta?

Francúzi si môžu vyberať z 11 kandidátov, najväčšie šance sa dávajú tejto štvorici - centristovi Emmanuelovi Macronovi, kontroverznej líderke krajne pravicového Národného Frontu Marine Le Penovej, konzervatívcovi Françoisovi Fillonovi a ľavičiarovi Jean-Lucovi Mélenchonovi. Prieskumy sú naozaj tesné.

Ako vyplýva z prieskumu verejnej mienky, ktorý vypracoval inštitút Harris Intercative a vo štvrtok zverejnil portál France Info, Macrona by volilo 25 percent voličov, zatiaľ čo Le Penová dostala podporu 22 percent respondentov. Fillon a Mélenchon ich zhodne nasledovali s 19 percentami. 

Pravdepodobné druhé kolo

Celkovo bude voliť viac než 47 miliónov Francúzov v 66.546 volebných miestnostiach. Tie budú otvorené od 08.00 h ráno do 19.00 h večer. Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čo je podľa prieskumov pravdepodobné, dvaja najúspešnejší kandidáti postúpia do druhého kola, ktoré bude 7. mája.

Voľby sú teda ostro sledované - ich víťaz môže naznačiť, akým smerom sa môže vydať Európska únia. Le Penová a aj Mélenchon sú totiž protieurópski zameraní a chceli by dať zbohom euru, Macrona a Fillona naopak ťahá k EÚ.

Kritička únie Le Penová

Najviac pozornosti púta Marine Le Penová. Dcéra zakladateľa Národného frontu Jean-Marie Le Pena dokázala stranu priviesť z prepadliska dejín na výslnie francúzskej politickej scény. Šéfkou strany sa stala v roku 2011 a odvtedy sa usiluje o vylepšenie jej imidžu, ktorý bol v minulosti poznamenaný rasizmom a antisemitizmom.

To sa jej ale občas nedarí - ostrú kritiku si vyslúžila za vyhlásenie, že francúzsky štát nenesie zodpovednosť za hromadné zatýkanie Židov v Paríži počas druhej svetovej vojny. Konkrétne mala na mysli prevezenie 13 000 ľudí na cyklistický štadión Vel d'HIV, odkiaľ boli následne deportovaní do nacistických vyhladzovacích táborov.

Marine Le Penová
Zobraziť galériu (6)
Marine Le Penová  (Zdroj: SITA)

Le Penová je zároveň hlasnou kritičkou Európskej únie. Voličov sa pokúša prilákať tým, že jej ide o vystúpenie z EÚ a o národné záujmy. Už počas predvolebnej kampane politička brojila za vystúpenie Francúzska zo schengenskej zóny. Le Penová sa taktiež usiluje o ochranu domácich pracovníkov vysokými daňami na najímanie zahraničných pracovníkov a na import. V repertoári má aj populistické kroky ako nové dávky pre chudobných či nové väznice.

Najmladšia dcéra Le Pena mala rušné detstvo. Hovorieva, že ju poznamenala udalosť, keď mala osem rokov - v ich byte vtedy vybuchla bomba. Otcovi sa podobá nápadne nielen v tvári, ale aj výrazným prejavom. Preto jej niekedy francúzski novinári prezývajú "klon". Obdivuje ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý ju dokonca pozval na návštevu Kremľa.

Bývalý bankár Macron

Mnohí odborníci považujú za najväčšieho favorita Emmanuela Macrona (Vpred, En marche!). Mladý politik, ktorý má len 39 rokov, je bývalým investičným bankárom a ministrom hospodárstva. Do popredia sa dostal iba pred dvomi rokmi, ako prezident chce zaviesť reformy vedúce k modernizácii ekonomiky. Prioritou je podporiť strednú vrstvu, skvalitniť školstvo či rovnosť príležitostí.

Emmanuel Macron
Zobraziť galériu (6)
Emmanuel Macron  (Zdroj: SITA/AP/Christophe Ena)

Macron svoju politickú kariéru poriadne rozbehol v roku 2012, keď pracoval v prezidentskom úrade. O dva roky neskôr sa stal ministrom hospodárstva, pričom jeho meno svieti pri zákone o ekonomických reformách. Je známy aj ako kritik modelu 35-hodinového pracovného týždňa a záruky doživotného zamestnania vo verejnom sektore. Podporuje ho široké spektrum francúzskych politikov, medzi nimi aj bývalý socialistický premiér Manuel Valls.

Začiatkom tohto roka musel čeliť špekuláciám, že má mimomanželský homosexuálny vzťah s Mathieum Galletom, šéfom verejnoprávnej rozhlasovej stanice Radio France. Rozširovanie týchto klebiet je pripisované ruskej propagande. Už takmer desať rokov je ženatý s bývalou učiteľkou francúzštiny Brigitte Trogneuxovou, ktorá je viac ako o 24 rokov staršia ako on.

Konzervatívec Fillon, ktorý dopláca na škandály

Hoci odpísaný nie je a v prípadnom súboji s Le Penovom v druhom kole sa mu dávajú väčšie šance, Francois Fillon (Republikáni) dopláca na svoje škandály. Tie zničili jeho budovanú imidž „čistého politika". Okrem údajne fiktívneho zamestnávanie jeho manželky ako parlamentnej asistentky v minulosti za horibilné sumy mu neprospelo ani prijatie drahých oblekov v hodnote malého auta od spriazneného podnikateľa.

François Fillon
Zobraziť galériu (6)
François Fillon  (Zdroj: SITA/AP Photo/Christophe Ena)

Fillon sa chystá šetriť - plánuje obmedziť zamestnanecké výhody, medzi jeho chystané kroky patrí aj zníženie výdajov z rozpočtu o sto miliard eur a prepustenie pol milióna štátnych úradníkov. Ak by bol zvolený za prezidenta, rád by zvýšil dôchodkový vek, predĺžil pracovný týždeň či zreformoval systém zdravotného poistenia. 

V zahraničnej politike má jasno. Konzervatívny politik si nechce pohnevať najväčšie mocnosti - plánuje bližšiu spoluprácu s Trumpom aj Putinom, zároveň je za zrušenie sankcií voči Rusku. Narozdiel od Le Penovej a Mélenchona podporuje aj Európsku úniu. S imigrantami sa chce porátať ročnými kvótami pod kontrolou parlamentu.

Médiá ho vďaka jeho flegmatickej povahe prezývajú Droopy, čo je pes z animovanej rozprávky. Komentátori ho často označujú aj za suchára. Fillon okrem toho obdivuje bývalú britskú premiérku Margaret Thatcherov, medzi jeho záľubý patrí aj elegancia a luxusné značky oblečenia.

Obdivovateľ Fidela Castra prekvapením

Jean Luc-Mélenchon je obdivovateľ Fidela Castra a radikálny ľavicový politik, ktorý sa stal prekvapením kampane. V niektorých prieskumoch dokonca predbehol aj republikánskeho kandidáta Fillona, momentálne stagnuje na 18 percentách.

Jean-Luc Mélenchon
Zobraziť galériu (6)
Jean-Luc Mélenchon  (Zdroj: SITA/AP/Lionel Bonaventure)

Svojou radikálnosťou sa ani netají. Na mítingu pred dvomi týždňami varoval voličov, ktorí si vyberú niekoho iného, že „budete kašľať krv". Mélenchon je opisovaný ako zdatný rečník, ktorý dokáže miešať vtipy s osočováním a ostrými útokmi na rivalov. Je označovaný za „superstar" prezidentskej kampane - upozornil na seba on-line hrou Fiscal Kombat, kde bojuje proti oligarchom, či aktívnym Youtube kanálom.

Presadzuje vyjednanie nového postavenia Francúzska v Európskej únii, v prípade neúspechu rovno vystúpenie. Odmieta euro a rád by vystúpil z NATO a Medzinárodného menového fondu (MMF). Okrem iného chce aj skoncovať s prezidentskou monarchoiu, prepísať ústavu a zvýšiť právomoci parlamentu.

Kto sa mohol uchádzať o mandát?

O prezidentský úrad sa môže uchádzať francúzsky občan starší ako 18 rokov, ktorý musí mať za sebou vojenskú alebo civilnú službu. Na potvrdenie kandidatúry musí získať 500 podpisov od priamo volených verejných činiteľov – napríklad starostov, poslancov francúzskeho alebo európskeho parlamentu  -, ktorých je celkovo približne 47.000. Päť stoviek podpisov musí byt z najmenej 30 rôznych departementov alebo francúzskych zámorských oblastí. Cieľom opatrenia je zredukovať počet prezidentských kandidátov.

Viac o téme: Francois FillonMarine Le PenováEmmanuel MacronJean-Luc Mélenchon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu