Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mechanizmus utečeneckých kvót má vratké základy, myslí si maďarská vláda

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BUDAPEŠŤ - Na dnešnom pojednávaní Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu, na ktorý sa so žiadosťou o zrušenie kvót obrátila spolu s Maďarskom aj Slovenská republika, predložila maďarská vláda desať argumentov.

Mechanizmus EÚ na prerozdeľovanie utečencov je podľa nej neopodstatnený a právne stojí na vratkých základoch, povedal v Budapešti štátny tajomník zodpovedný za komunikáciu Bence Tuzson. Pojednávanie v Luxemburgu pritom označil za prvú skutočnú potýčku medzi Bruselom a Maďarskom. Budapešť argumentuje tým, že zmluva, na základe ktorej vznikla EÚ, neumožňuje európskemu spoločenstvu rozhodnúť o prisťahovalectve do členskej krajiny, o zmene zloženia jej obyvateľstva či kultúry, informovala agentúra MTI.

Tuzson prezentoval aj ďalšie argumenty, ako sú zákaz presídlenia utečencov v zmysle Ženevskej dohody, rozhodnutie Únie bez národných parlamentov či hrozba presídlenia neobmedzeného počtu migrantov. Pripomenul aj skutočnosť, že v rade ministrov vnútra EÚ v otázke kvót nepadlo jednohlasné rozhodnutie; protestovali proti nemu Maďarsko, Rumunsko i Slovensko.

Podľa zdrojov zo Súdneho dvora EÚ generálny advokát tejto inštancie Yves Bot v priebehu najbližších mesiacov vypracuje svoje stanovisko k obom žalobám. Očakáva sa, že samotný rozsudok padne až na konci tohto roka. Ako prvá podala žalobu kvôli kvótam pre utečencov vláda Slovenskej republiky, a to 2. decembra 2015. O deň neskôr rovnakým spôsobom zareagovala aj maďarská vláda.

Viac o téme: UtečenciKvótyMaďarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu