Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Spolu proti Putinovi: Merkelová a Szydlová odmietli uvoľňovanie sankcií voči Rusku

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo Varšave stretla s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou a prezidentom Andrzejom Dudom. Zobraziť galériu (6)
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa vo Varšave stretla s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou a prezidentom Andrzejom Dudom. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a poľská premiérka Beata Szydlová sa vyslovili dnes jednoznačne za pokračujúce uplatňovanie sankcií voči Rusku v súvislosti s vývojom na Ukrajine. Po stretnutí vo Varšave deklarovala šéfka poľskej vlády taktiež záujem úzko spolupracovať s Berlínom v otázkach európskej politiky.

"Situácia (na Ukrajine) je naďalej neuspokojivá, Minsk nie je implementovaný, a preto nemôžu byť ani sankcie (voči Rusku) nateraz pozastavené," povedala Merkelová na margo dodržiavania minských mierových dohôd. Szydlová takisto zdôraznila, že ak zo strany Ruska nenastane posun, doterajšia sankčná politika bude zachovaná.

Merkelová krátko predtým telefonovala s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý podľa vyhlásenia Kremľa navrhuje nové kolo rokovaní o ukrajinskom konflikte. Po stretnutí ministrov zahraničných vecí Ruska, Nemecka, Francúzska a Ukrajiny by mali nasledovať rozhovory na najvyššej úrovni, možné termíny však zatiaľ neboli zverejnené.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: TASR/AP)

Szydlová po stretnutí s Merkelovou vyjadrila záujem "veľmi úzko spolupracovať" napríklad v otázkach migračnej a obrannej politiky EÚ. Merkelová vyzdvihla, že pokiaľ ide o európsku politiku, Nemecko a Poľsko majú "mnoho spoločného", ale niekedy aj rozdielne predstavy.

Nemecká kancelárka sa počas prvej návštevy Poľska od nástupu tamojšej národno-konzervatívnej vlády k moci v roku 2015 nevyhla téme konania Európskej komisie voči Varšave pre podozrenie z porušovania princípov právneho štátu. Poukázala pritom na význam nezávislosti súdnictva a médií a vyzdvihla v tejto súvislosti historickú úlohu poľskej protitotalitnej organizácie Solidarita. "Z tohto obdobia vieme, aké dôležité sú pluralitné spoločnosti," upozornila.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nemeckí politici vyzývali Merkelovú pred dnešnou návštevou, aby odsúdila kroky poľskej vlády, ktoré sú vnímané ako protidemokratické. Konkrétne ide o reformy, ktorými Szydlovej konzervatívci podľa kritikov získali kontrolu nad ústavným súdom a verejnoprávnymi médiami.

Putin v telefonáte s Merkelovou vyzval na nové mierové rozhovory o Ukrajine 

Ruský prezident Vladimir Putin v dnešnom rozhovore s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyzval na nové mierové rozhovory o Ukrajine, ktoré by sa podľa neho mali uskutočniť čo najskôr. Najvyšší predstaviteľ Ruskej federácie i šéfka nemeckej vlády počas telefonátu zároveň vyjadrili znepokojenie ohľadom nedávnej eskalácie násilia na východe Ukrajiny. Putin požaduje stretnutie ministrov zahraničných vecí Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska "v čo najskoršom termíne", uvádza sa vo vyhlásení Kremľa.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Po danej schôdzi by mali nasledovať rokovania o situácii "na najvyššej úrovni". Konkrétny dátum navrhovaného stretnutia sa však vo vyhlásení ruskej administratívy nespomína. Boje medzi ukrajinskými vládnymi silami a Ruskom podporovanými separatistickými milíciami v regióne Donbas zosilneli minulý týždeň po tom, ako sa Ukrajina ujala mesiac trvajúceho predsedníctva v Bezpečnostnej rade OSN.

Konflikt v prevažne rusky hovoriacom Donbase vypukol začiatkom roka 2014, keď v Kyjeve na pozadí rozsiahlych demonštrácií za užšie vzťahy krajiny so Západom zvrhli proruského prezidenta Viktora Janukovyča. Nemecko a Francúzsko v priebehu konfliktu sprostredkovali viaceré mierové rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Moskva, ktorá zvrhnutie odsúdila ako Západom podporovaný štátny prevrat, odpovedala anektovaním ukrajinského polostrova Krym, kde žije tiež ruská majorita a kde sa nachádza dôležitá ruská námorná základňa. Rusko zároveň podporuje separatistov v Donbase, teda Doneckej a Luhanskej oblasti, ktoré susedia s Ruskom. Ukrajinský konflikt si podľa odhadov OSN vyžiadal už približne 10.000 obetí na životoch.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

 

Viac o téme: RuskoAngela MerkelováBeata Szydlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu