Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž rozbil auto pri zrážke s poľskou premiérkou: Zbierka, ktorá prekonala všetky očakávania

Auto poľskej premiérky po nehode.
Auto poľskej premiérky po nehode. (Zdroj: SITA/AP)

VARŠAVA - Poliaci sa v priebehu pár dní zložili na nové auto mladému vodičovi, ktorý svojho "fiata" rozbil minulý týždeň pri zrážke s vládnou limuzínou premiérky Beaty Szydlovej. Zbierka, zamýšľaná vraj aj ako protest proti politike vládnucej strany, prekonala všetky očakávania, tvrdia médiá.

Dvadsaťjedenročný vodič Sebastian vinu na nehode odmieta, v utorok ho však prokuratúra obvinila a policajný šéf Jaroslaw Szymczyk vyhlásil, že súd môže mladíka poslať až na tri roky do väzenia. Obvineného podľa televízie TVN 24 podporili opoziční politici, pretože vraj čelí "stretu s všemocným štátom". Naopak premiérka Szydlová podľa vládneho hovorcu poslala obvinenému list, aby ho uistila, že "ako občania sme si pred spravodlivosťou rovní", nehľadiac na vášne, mediálny rozruch a útoky opozície.
 
V tomto ovzduší zbierka zjavne padla na úrodnú pôdu. "Zbierka trvá od pondelka. Spočiatku sa počítalo, že sa vyberie 5000 zlotých (asi 947 eur), ale túto sumu sa v priebehu necelých dvoch dní podarilo prekonať o viac ako tisíc percent a ďalšie peniaze stále prichádzajú. V čase zverejnenia tejto informácie bolo na konte pre Sebastiana viac ako 60 000 zlotých (asi 14 000 eur)," napísal časopis Newsweek na internetovej stránke svojho poľského vydania.
 
"Záleží mi na tom, aby si chlapec mohol zaobstarať dobre fungujúce auto bez podozrivej minulosti a skrytých chýb. Celú sumu prevedieme na jeho bankový účet," povedal časopisu Rafal Begun, ktorý prišiel s nápadom na zbierku. Pôvodne počítal s tým, že si Sebastian bude môcť zaobstarať len iné ojazdené auto náhradou za zničený Fiat Seicento, teraz to však vyzerá, že si bude môcť dopriať vozidlo oveľa novšie a väčšie.
 
Predseda vládnej strany Jaroslaw Kaczyński odsúdil zbierku ako "morálny prehmat", ktorý "prekračuje medze bežných nešvárov" a môže byť chápaný aj ako stimul k úmyselným zrážkam s vládnymi predstaviteľmi.
Viac o téme: HaváriaZbierkaPoľskoBeata Szydlová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu