Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Bruselské hlavné námestie sa ponorilo do tmy na znak solidarity s Aleppom

Bruselské námestie Grand Palace
Bruselské námestie Grand Palace (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Bruselské hlavné námestie Grand Place sa dnes večer na pol hodiny ponorilo do tmy. Belgická metropola týmto spôsobom vyjadrila solidaritu s trpiacimi obyvateľmi severosýrskeho mesta Aleppo, ktoré sa po ťažkých bojoch dostalo pod kontrolu sýrskej armády.

Tlačová agentúra Belga uviedla, že od 19.00 do 19.30 h boli na Grand Place vypnuté všetky svetlá, ako aj hudobný sprievod k svetelnému predstaveniu. Celé námestie, ktorému dominuje vianočný strom privezený zo slovenských Horných Orešian ako dar slovenského predsedníctva v Rade EÚ mestu Brusel, sa tak ponorilo do tmy a do ticha.

Bruselský primátor Yvan Mayeur vyšiel v ústrety žiadosti občianskych združení, ktoré chceli aj touto cestou prejaviť solidaritu s obyvateľmi Aleppa a upozorniť širšiu verejnosť na utrpenie, ktorému sú ľudia v tomto zbombardovanom meste vystavení.

Britá Hádži Hasan, starosta východného Aleppa, ktoré bolo doteraz baštou sýrskych protivládnych povstalcov, navštívil dnes Brusel, kde sa stretol s predstaviteľmi EÚ na prebiehajúcom summite. Novinárov upozornil, že v ohrození života je v tejto časti Aleppa viac ako 50.000 civilistov, ktorí uviazli v bojovej zóne.

Belgicko privíta vytvorenie súdneho systému pre vojnové zločiny v Sýrii 

Belgicko podporuje iniciatívy na vytvorenie medzinárodného súdneho systému, ktorý by sa zaoberal vojnovými zločinmi spáchanými v rámci občianskej vojny v Sýrii. Uviedol to dnes belgický vicepremiér a minister zahraničných vecí Didier Reynders. Reynders podľa správ tlačovej agentúry Belga túto iniciatívu podporil počas vystúpenia pred poslancami belgického federálneho parlamentu. Tí chceli poznať stanovisko belgickej vlády k najnovším udalostiam v severosýrskom meste Aleppo, ktoré padlo do rúk sýrskej armády.    

Podľa Reyndersa je potrebné zozbierať čo najviac svedectiev o zločinoch, ku ktorým dochádza v Aleppe, lebo "nie je možné nechať nepotrestané vojnové zločiny a možné zločiny proti ľudskosti". Vicepremiér zároveň zopakoval pozíciu Belgicka ohľadne budúcnosti sýrskeho prezidenta Bašára Asada, keď zdôraznil, že súčasný prezident ani súčasní členovia jeho kabinetu nebudú môcť byť súčasťou budúceho politického usporiadania Sýrie.

Belgicko je ochotné byť súčasťou celoeurópskeho riešenia, o čom dnes na summite EÚ v Bruseli rokujú aj národní lídri. Ide hlavne o pomoc v humanitárnej oblasti a najmä otvorenie tzv. humanitárneho koridoru, k čomu je potrebný súhlas Bezpečnostnej rady OSN.

Viac o téme: BruselSýriaBelgickoAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu