Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko a sýrski povstalci vinia vládne sily verné Asadovi za pozastavenie evakuácie z Aleppa

Odsud civilistov a povstalcov z východu Aleppa sa pozastavil.
Odsud civilistov a povstalcov z východu Aleppa sa pozastavil. (Zdroj: SITA/AP)

ANKARA/DAMASK - Turecká agentúra Anadolu informovala, že pozastavenie odsunu civilistov a povstalcov z enkláv na východe severosýrskeho mesta Aleppo zapríčinili sily verné sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, ktoré zaútočili na konvoj vozidiel s evakuovanými.

Táto správa štátnej tlačovej agentúry Anadolu je v rozpore s vyhláseniami z Damasku, podľa ktorého dnes na konvoj v Aleppe zaútočili protivládni povstalci, čím vládu donútili, aby celý odsun pozastavila.

Anadolu však tvrdí, že strieľali "prorežimné teroristické skupiny". Turecká agentúra tiež dodala, že sýrskemu vládnemu režimu naklonený dav ľudí sa zhromaždil na ceste, po ktorej mal prejsť konvoj, a snažil sa zabránil vozidlám v jazde.

Turecko, ktorému sa podarilo presadiť a sprostredkovať dohodu o odsune civilistov a povstalcov z enkláv na východe Aleppa, je jedným z kľúčových spojencov ozbrojenej sýrskej opozície. Rusko, ktoré má tiež zásluhu na uzavretej dohode o prímerí, zasa - spolu s Iránom - poskytujú kľúčovú podporu armáde prezidenta Asada, čo mu pomohlo zvrátiť vývoj sýrskeho ozbrojeného konfliktu vo svoj prospech.

Humanitárne organizácie vyzývajú na obnovenie odsunu z východného Aleppa

Regionálny riaditeľ Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) Robert Mardini vyzval všetky strany ozbrojeného konfliktu v Sýrii, aby zabezpečili obnovenie odsunu civilistov a povstalcov z enkláv na východe severosýrskeho mesta Aleppo. Vo svojom mikroblogu na sociálnej sieti Twitter Mardini vyjadril ľútosť nad pozastavením evakuácie. Všetky strany konfliktu pritom vyzval na zabezpečenie obnovenia odsunu za "náležitých podmienok". 

Sýrska vláda pozastavila odsun ľudí z východnej časti Aleppa len niekoľko hodín po tom, ako sa dnes ráno opäť začal. Na vysvetlenie uviedla, že povstalci ostreľovali konvoj s evakuovanými. Incident sa údajne odohral na kontrolnom bode na hranici medzi povstaleckou enklávou a zvyškom Aleppa kontrolovaným vládnymi silami.

Hovorca sýrskej povstaleckej formácie Núr ad-Dín az-Zankí Jásir Júsúf vyhlásil, že k pozastaveniu odsunu civilistov a povstalcov z východu Aleppa došlo po tom, ako vládne sile ostreľovali cestu používanú na evakuáciu. Dodal, že vládni vojaci dnes skonfiškovali aj 25 súkromných áut, ktoré patrili obyvateľom Aleppa. Turecká vládna agentúra Anadolu priniesla správu, že na konvoj s evakuovanými strieľali "prorežimné teroristické skupiny". 
      
Svetová zdravotnícka organizácia dnes vyjadrila nádej, že pozastavenie odsunu civilistov a povstalcov z východného Aleppa bude len dočasné a celý proces sa čoskoro obnoví. Medzičasom boli pracovníci WHO, ktorí poskytovali asistenciu na kontrolnom poste Ramúsa, vyzvaní, aby opustili túto lokalitu. Informovala o tom predstaviteľka WHO Elizabeth Hoffová, ktorá sa momentálne zdržiava v západnej, vládou ovládanej časti Aleppa. Podľa Hoffovej jej kolegovia nedostali žiadne vysvetlenie, prečo majú Ramúsu opustiť.

Hoffová uviedla, že na návrat autobusov a sanitiek čakalo mnoho žien a detí z východného Aleppa, ktoré dúfali, že dnes mesto opustia. Dostali však pokyn vrátiť sa domov. "Je to pre nás znepokojujúce, lebo vieme, ako zúfalo sa snažia dostať preč," dodala Hoffová.

Viac o téme: TureckoSýriaAleppo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu