Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zeman žiada odchod ministra kultúry: Herman si z toho ťažkú hlavu nerobí

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Český minister kultúry Daniel Herman by mal podľa prezidenta Miloša Zemana odísť z vlády. V súvislosti s kauzou okolo neudelenia vyznamenania ministrovmu strýkovi Jiřímu Bradymu a stretnutím ministra s dalajlámom to Zeman vyhlásil v rozhovore pre Parlamentné listy.

Minister Herman v reakcii na toto vyhlásenie uviedol, že prezident má právo vysloviť svoj vlastný názor, napísal v tejto súvislosti spravodajský server Novinky.cz. "Myslím si, že by mal odísť z vlády," povedal Zeman na adresu ministra a dodal: "Avšak si nemyslím, že tak urobí, aj keď poškodil záujmy svojho štátu a konal proti uzneseniu svojej vlády, pretože jeho túžba byť aj naďalej ministrom kultúry bude silnejšia, než čokoľvek iné." 

Česká hlava štátu dodala, že "nevylučuje" rozhovor na tému odchodu Hermana z vlády s premiérom Bohuslavom Sobotkom. Štátnici budú rokovať v utorok v Lánoch. Minister Herman na vyjadrenie českého prezidenta reagoval pre Novinky slovami, že "pán prezident má právo vysloviť svoj názor. A ja mu ďakujem, že svojimi výrokmi a postojmi len potvrdzuje pravdivosť mojich slov". Vedenie vládnych ľudovcov z KDU-ČSL uviedlo, že svojich ministrov vo vláde meniť nebude.

Viac o téme: Miloš ZemanDaniel Herman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu