Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zeman reaguje na slová Erdogana: Musíme opevniť hranice na balkánskej trase

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Európska únia by mala podľa českého prezidenta Miloša Zemana opevniť svoje hranice na tzv. balkánskej trase. Zeman tak dnes reagoval na slová svojho tureckého kolegu Recepa Tayyipa Erdogana, ktorý pohrozil, že Turecko začne opäť púšťať migrantov do Európy.

"EÚ by mala opevniť hranice na tzv. balkánskej ceste," tlmočil pre spravodajský server Novinky.cz Zemanove slová hovorca Hradu Jiří Ovčáček. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan varoval dnes Európsku úniu, že ak sa bude ďalej vyhrážať jeho krajine, on otvorí hraničné priechody a umožní tisícom migrantov zaplaviť štáty EÚ.

Erdogan v dnešnom príhovore rozhorčene reagoval na nezáväzné uznesenie Európskeho parlamentu (EP) z predchádzajúceho dňa, ktoré požaduje, aby únia zmrazila rokovania s Tureckom o jeho členstve, a to z dôvodu tvrdého prenasledovania vlastných občanov po neúspešnom júlovom štátnom prevrate.

"To my kŕmime tri až tri a pol milióna utečencov v tejto krajine. Vy ste sa spreneverili svojim sľubom," povedal Erdogan na adresu EÚ. EÚ dosiahla tento rok s Ankarou dohodu o navracaní migrantov do Turecka výmenou za balík opatrení, zahŕňajúci pomoc pre utečencov a zrýchlené rozhovory o členstve Turecka v únii.

Ministri sú znepokojení

Množstvo znepokojujúcich udalostí v posledných rokoch, vrátane pokračujúcej krízy na východnej Ukrajine a nelegálna anexia Krymu zo strany Ruskej federácie, vyvoláva vážne pochybnosti o budúcnosti kooperatívnej bezpečnosti na európskom kontinente. Vyplýva to zo spoločnej deklarácie ministrov zahraničných vecí Belgicka, Rakúska, Bulharska, Česka, Fínska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Holandska, Nórska, Španielska, Švédska, Švajčiarska a Slovenska, ktorú zverejnili dnes ako potvrdenie svojho záväzku k zásadám medzinárodného práva a zároveň ako obavu z toho, že niektoré z týchto zásad sa porušujú.

Ako informoval Tlačový odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, ministri sú presvedčení, že opätovné spustenie kontroly konvenčných zbraní je jedna z dôležitých ciest ku skutočnej a efektívnej kooperatívnej bezpečnosti umožňujúcej mier a stabilitu v Európe.

"V našej časti sveta boli mier a stabilita vrátane mierového riešenia konfliktov po desaťročia garantované spoľahlivým poriadkom, pevne zakotveným na dobre etablovaných a nenegociovateľných zásadách medzinárodného práva," píše slovenský diplomacie. Za zásady medzinárodného práva považujú územnú celistvosť, zvrchovanosť, nedotknuteľnosť medzinárodných hraníc, právo na neutralitu, slobodnú voľbu aliancií a vlastná bezpečnostná politika, tak ako sú zakotvené v Helsinskom záverečnom akte a Parížskej charte. 

Existujúce režimy kontroly zbrojenia sa podľa ministrov rozpadajú. "Zmluva o konvenčných ozbrojených silách v Európe, ktorá viedla k zničeniu desiatok tisíc ťažkých zbraňových systémov v Európe po roku 1990, už nie je uplatňovaná Ruskou federáciou. Viedenský dokument potrebuje zásadnú modernizáciou a niektoré ustanovenia Zmluvy o otvorenom nebi nie sú plne implementované," uvádza vo svojej tlačovej správe rezort zahraničia.

Vyzývajú preto všetky štáty, aby sa pripojili k tomuto úsiliu a podporili dialóg o režime kontroly konvenčných zbraní v Európe. "Vidíme naliehavú potrebu obnovenia strategickej stability, zdržanlivosti, predvídateľnosti, overiteľnej transparentnosti a zníženia vojenských rizík," uvádza slovenské ministerstvo zahraničia. Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu (OBSE) považujú za hlavné fórum pre takýto dialóg.

Viac o téme: Recep Tayyip ErdoganMiloš ZemanBalkánska trasa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu