Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Kurdské sily šliapu Daeš na päty: Sú necelých 9 km od Mósulu

Kurdské sily napredujú Zobraziť galériu (5)
Kurdské sily napredujú (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Kurdské sily známe ako pešmergovia dnes oznámili, že sú už iba necelých deväť kilometrov od predmestia Mósulu - druhého najväčšieho mesta Iraku, z ktorého si Daeš urobil svoju baštu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Americký minister obrany Ash Carter dnes navštívil metropolu irackého Kurdistanu Arbíl, aby bližšie posúdil boj s Islamským štátom v severnom Iraku a vypočul si kurdských predstaviteľov, ktorých sily spustili novú ofenzívu v operácii o znovudobytie Mósulu z rúk Daeš. Carter sa stretol s kurdským vodcom Masúdom Barzáním a tiež s americkými vojakmi, ktorí nie sú ďaleko od bojiska, uviedla AP.

Kurdské sily šliapu Daeš
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Šéf Pentagónu pochválil pešmergov, ktorí podľa neho "bojujú mimoriadne dobre. Ale pretože tvrdo bojujú, utrpeli .... straty," povedal Carter, ktorý strávil sobotu v Bagdadu, kde ho o vývoji ofenzívy informovalo vedenie irackých síl a stretol sa s irackým premiérom Hajdarom Abádím.

Hovorca kurdských síl, generál Halgord Hekmet povedal dnes novinárom, že od začiatku ofenzívy na Mósul stratili 25 vojakov a majú "veľký počet" zranených. Cez tlmočníka uviedol, že koalícia poskytuje pešmergom dobrú leteckú podporu, potrebovali by však viac vojenskej techniky, predovšetkým obrnených vozidiel. Väčšina z padlých vojakov cestovala v normálnych autách a bola preto zraniteľnejšia. Druhou prioritou je získať viac zariadení, ktoré by im pomáhali vyhľadávať cestné míny, keďže okolie Mósulu je zamínované.

Viac o téme: KurdiDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu