Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Daeš, tras sa: Iracká armáda a kurdské jednotky spustili nové operácie pri Mósule

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Iracká armáda a kurdské jednotky spustili dnes nové operácie pri Mósule s cieľom oslobodiť toto mesto, ktoré je v rukách teroristickej organizácie Daeš. Informovala o tom agentúra AP.

Kurdské polovojenské jednotky péšmarga oznámili, že spustili na svitaní ofenzívu na dvoch frontoch severovýchodne od Mósulu, pri meste Bašíka. Generálmajor z irackých špeciálnych jednotiek Hajdár Fádhil zas informoval, že takisto zaútočili na mesto Bašíka: obkľúčili ho a obsadili niektorého jeho časti. Dodal, že Kurdi obsadili dve dediny neďaleko Bašíky a malú šiitskú svätyňu v tejto oblasti.

Bašíka sa nachádza pri rovnomennej vojenskej základni, na ktorej zhruba 500 tureckých vojakov cvičí sunnitských a kurdských bojovníkov pre ofenzívu na Mósul. Prítomnosť tureckých vojakov však hnevá vládu v Bagdade, ktorá tvrdí, že nikdy nedala Turecku povolenie na vyslanie svojich vojakov do Iraku; preto žiada ich odchod z krajiny. Turecko to ale odmieta s tvrdením, že jeho armáda hrá dôležitú úlohu pri dobytí Mósulu.

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala v pondelok a očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do krajiny z roku 2003. Iracká armáda sa snaží postupovať na Mósul z juhu, kurdské polovojenské jednotky péšmarga z východu a severu. Operáciu podporuje letecky koalícia vedená Američanmi.

Viac o téme: DaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu