Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Islamisti chcú odpútať pozornosť vládnej armády od Mósulu: Útočia na západe

Iracké jednotky ostreľujú Mósul z východu, od kresťanského mesta Bartalla. Zobraziť galériu (4)
Iracké jednotky ostreľujú Mósul z východu, od kresťanského mesta Bartalla. (Zdroj: SITA/AP)

BAGDAD - Jednotky osobitného určenia irackej armády spustili dnes ďalšiu fázu mohutnej ofenzívy, ktorej cieľom je dobyť mesto Mósul a vyhnať odtiaľ jednotky džihádistickej organizácie Daeš.

Ako informovala agentúra AP, iracké jednotky dnes začali ostreľovať pozície Daeš ležiace severozápadne od mesta Bartalla. Bartalla je historicky prevažne kresťanským mestom, nachádza sa asi 15 kilometrov východne od Mósulu, leží na dôležitej cestnej spojnici a môže byť východiskovým bodom pre rýchly postup k bránam Mósulu. Iracké jednotky Bartallu dobyli minulý týždeň - 20. októbra.

Islamisti chcú odpútať pozornosť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Islamisti chcú odpútať pozornosť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Ofenzíva s cieľom oslobodiť Mósul sa začala minulý pondelok. Očakáva sa, že táto bitka bude najväčšou v Iraku od americkej invázie do tejto blízkovýchodnej krajiny z roku 2003. Na pozície Daeš útočí viac ako 25.000 ozbrojencov z radov irackej armády, polovojenských kurdských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a štátom schválených šiitských milícií. Ich spoločnú ofenzívu náletmi podporuje koalícia vedená Spojenými štátmi.

Islamisti chcú odpútať pozornosť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Islamisti chcú odpútať pozornosť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Predpokladá sa, že bitka o Mósul môže trvať celé týždne, dokonca aj mesiace. V Mósule sa podľa odhadov stále nachádza viac ako milión ľudí. Mósul je v rukách islamistov od leta roku 2014, keď sa im podarilo zmocniť veľkých častí územia na severe a západe Iraku. Od vlani však Daeš utrpel sériu porážok a prišiel o kontrolu nad veľkou časťou dobytého územia, takže Mósul je jeho poslednou veľkou baštou v Iraku.

Islamisti chcú odpútať pozornosť vládnej armády od Mósulu: Útočia na západe

Spojenými štátmi vedená koalícia dnes pri svojich náletoch zničila päť vozidiel džihádistickej organizácie Daeš a zabila "veľký" počet jej príslušníkov. Operácia koaličných síl bola súčasťou úsilia pomôcť irackým jednotkám odraziť útok islamistov na mesto Rutba na západe Iraku.

Hovorca koaličných jednotiek, americký plukovník John Dorrian, dnes podľa agentúry AP uviedol, že bojovníci Daeš sa infiltrovali do tohto mesta v rámci poslednej série pokusov o útoky, ktorých cieľom je odvrátiť pozornosť irackej armády a jej spojencov od bitky o Mósul. Iracké vládne sily tam pred týždňom spustili rozsiahlu útočnú operáciu proti Islamskému štátu, ktorý Mósul ovláda od leta 2014.

Dorrian spresnil, že iracké sily pokusy o útok zo strany islamistov v meste Rutba odrazili aj za pomoci spojencov a pokračujú v útokoch na pozície Daeš. Iracký generál Jahjá Rasúl, ktorý je hovorcom spoločného vojenského vedenia, spresnil, že Daeš začal útok na Rutbu uplynulú nedeľu. Dodal, že vládne sily majú situáciu plne pod kontrolou, a spresnil, že ozbrojenci Daeš v samotnom meste nie sú. 

Tlačová agentúra Amák, napojená na Daeš, zverejnila na internete videozáznam, o ktorom tvrdí, že zachytáva príslušníkov Daeš, ako v nedeľu severne od Rutby útočili na pozície irackej armády. Mesto Rutba leží v západoirackej provincii Anbár a od Mósulu, ležiaceho na severe Iraku, je vzdialené stovky kilometrov. 

Viac o téme: IrakDaešMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu