Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Študentke sa nepáčilo, že jej škola zakázala nosiť moslimskú šatku: Neváhala podať žalobu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

PRAHA - Študentka, ktorej Stredná zdravotnícka škola v Prahe 10 nepovolila nosiť hidžáb, podala na inštitúciu žalobu. Oznámila to právna zástupkyňa dievčaťa Radka Korbelová Dohnalová. Kvôli zákazu zo školy v roku 2013 odišli dve moslimské dievčatá. Na ich stranu sa potom postavila ombudsmanka Anna Šabatová, podľa ktorej inštitúcia tieto študentky nepriamo diskriminovala.

"Žalobu voči škole sme podali začiatkom roka. Vec je riešená na Okresnom súde Praha 10, rokovanie nebolo doposiaľ nariadené," uviedla právnička.

Moslimky nesmeli chodiť do školy v šatke zahalujúcej vlasy a krk. Škola zákaz odôvodnila tým, že v školskom poriadku sú zakázané všetky pokrývky hlavy. Podľa ombudsmanky sa dievčatá stali obeťou nepriamej diskriminácie, pretože moslimská šatka je prejavom ich náboženstva navonok. Verejná ochrankyňa práv tiež uviedla, že poriadok školy odporuje ústavnému poriadku Českej republiky, školskému aj antidiskriminačnému zákonu.

Udalosť vyvolala diskusie o tom, nakoľko možno v Česku tolerovať nosenie hidžábu a prípadne i burky, ktorá zakrýva celé telo a tvár. Opačný názor než Šabatová vyjadril jej zástupca Stanislav Křeček.

Prezident Miloš Zeman záležitosť glosoval slovami, že to "začína šatkou a končí burkou". Štát by podľa neho nemal priznať moslimským ženám právo zahaľovať sa napríklad v školách alebo zdravotníckych zariadeniach. Na otázku, či by podobne mal štát postupovať aj v prípade prejavov iných náboženstiev, povedal, že záleží na tom, do akej miery dané náboženstvo je, alebo nie je agresívne.

Rada strednej zdravotníckej školy v roku 2014 školský poriadok upravila. Pokrývku hlavy síce naďalej nepovolila, dala však riaditeľke možnosť udeliť výnimku z náboženských dôvodov. Vtedajší minister školstva Marcel Chládek (ČSSD) uviedol, že vo všeobecnosti proti šatkám v školách nič nenamieta, úpravy školských poriadkov ale nepovažuje za potrebné.

Viac o téme: BurkaMoslimoviaHidžábPrahaStredná zdravotnícka škola v Prahe 10
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu