Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Českom otriasa škandál na škole: VIDEO Boj za moslimskú spolužiačku, žiaci naložili dospelým

Eman Ghalebová Zobraziť galériu (2)
Eman Ghalebová (Zdroj: Facebook/Eman Ghaleb)

TEPLICE – Českí gymnazisti ukázali, ako veľmi im záleží na spolužiačke, ktorú majú radi. Eman Ghalebová sa stretla s viacerými útokmi kvôli svojej údajnej propagácii islamu a niektorí dokonca požadovali jej vylúčenie zo školy.

Stojíme za Eman!- tak znie presvedčenie spolužiakov českej gymnazistky Eman Ghalebovej s moslimským vierovyznaním. „Volám sa Matěj Pošta a som kresťan. Takže, ak by ste chceli Eman vyhodiť za to, že je moslimka a neskrýva to, museli by ste vyhodiť aj mňa, pretože ja sa tým tiež netajím,“ povedal podľa redakcie Idnes.cz pred kamerou jeden zo študentov.

V centre Bratislavy muž napadol a okradol muslimku s dieťaťom: Vykrikoval, že je teroristka!

Vylúčenie zo školy sedemnásťročnej Eman požadovali predovšetkým rodičia detí z Teplíc či okolia, poväčšine však nie priamo z gymnázia, uviedol Tomáš Kučera, organizátor nakrúcania videa na podporu Eman. Riaditeľ teplického gymnázia Zdeněk Bergman si minulý týždeň na pracovnom stole našiel desiatky listov, v ktorých odosielatelia požadovali vylúčenie študentky s jemenským pôvodom. Dôvodom mala byť propagácia islamu na sociálnych sieťach zo strany Eman. Riaditeľ však Eman kvôli viere vylúčiť odmietol a vyjadril priazeň študentom, ktorí sa spolužiačky zastali.

Českom otriasa škandál na
Zobraziť galériu (2)

Nenávisť v sebe nesie len menšina

Eman na podporu reagovala s vďakou. „Táto podpora mi dala veľmi veľký argument pre tých, ktorí si myslia, že Česi sú národom rasistov a xenofóbov. Nikdy som si to nemyslela a som presvedčená, že len menšina v sebe nesie nenávisť, a to hlavne zo strachu, ktorý im neustále dodávajú médiá. Som rada, že sa mi to potvrdilo a veľa ľudí presvedčilo, že vo väčšine je stále dobro,“ napísala na Facebooku Eman, ktorá Česko vníma ako svoj domov, hoci sa narodila v Jemene, kde žila prvých päť rokov.

Ľuďom, ktorí Eman odsudzovali za nosenie šatky, odkázala: „Nie je to pre mňa náboženský symbol, ale vec, ktorá je súčasťou mňa a mojej identity. Opakujem sa, že ak by bol v Čechách nejaký zákon alebo stačí rozhodnutie od vedenia školy, ktorý by zakazoval zahaľovanie v škole, tak to rešpektovať budem. Dovtedy budem na ceste slobody, ktorú si vážim a myslím si, že sloboda je najdôležitejšia vec pre človeka.“

Viac o téme: Eman Ghalebová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu