Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Dráma nad Atlantikom: V lietadle z Londýne sa objavila záhadná choroba, pilot vyhlásil pohotovosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Náhle ochorenie členov posádky a pasažierov letu American Airlines z Londýna do Los Angeles je predmetom otázok, na ktoré zatiaľ nikto nevie dať odpovede. Po tom, čo omdlela jedna z letušiek a ďalších sedem ľudí sa začalo cítiť zle, sa ozvala v kabíne výzva, ktorá znepokojila cestujúcich. Bolo v nej uvedené, aby sa prihlásili všetci lekári či zdravotníci pracovníci, ktorí by vedeli pomôcť. Stalo sa tak predtým, ako kapitán vyhlásil pohotovosť a vrátil sa späť do Londýna.

Niekoľkohodinové problémy Ryanairu: Letuška vysvetlila prečo, tie slová by ste NIKDY nechceli počuť

Kvôli podivnému ochoreniu sa lietadlo zvrtlo v okolí Islandu a po piatich hodinách sa vrátilo späť na východzie letisko Heathrow. Akonáhle stroj dosadol na zem, prišli k nemu zásahové vozidlá a cestujúci museli zostať na svojich miestach. Nikto nemohol vystúpiť a nikto nebol ani ošetrený záchranármi skôr, než boli vykonané testy na zvýšené hladiny látok v kabíne, ktorých analýza však nepriniesla žiadne svetlo do tajomného prípadu.

Spoločnosť American Airlines zabavila kvôli kontrole aj všetku batožinu cestujúcich a orgány letiska Heathrow sa k motívu takéhoto činu nevyjadrili. Zatiaľ sa teda nevie, čo spôsobilo nevoľnosť šiestich členov posádky (z 13-tich) a dvoch cestujúcich. Aerolinky zatiaľ odmietli špekulovať, čo mohlo náhle ochorenie toľkých ľudí vyvolať a uviedli iba, že sa o nich postarali záchranári, pričom žiadny prípad si nevyžadoval ďalšiu lekársku pomoc.

Letecký expert Bruce Rodger sa pre MailOnline vyjadril, že kapitán urobil správnu vec, keď otočil lietadlo. Podľa neho, keďže išlo o ranú fázu letu, nie je otrava jedlom pravdepodobná. Otázkou by mohla byť skôr kvalita ovzdušia.

Jeden z cestujúcich, Alan Gray (41), uviedol, že im nikto nevysvetlil, prečo ich batožina bola skonfiškovaná: "Keď sme pristáli, boli tam policajné autá, sanitky a hasiči, ktorí nás sprevádzali po rozjazdovej dráhe ..."

"Bolo to trochu šialené. Nevedeli sme, čo sa deje - pôvodne sme si mysleli, že to má niečo spoločné s klimatizáciou. Letuška sa zrútila kúsok od miesta, kde sme sedeli a potom ďalší chlap vedľa mňa vyzeral, že mu nie je dobre. Boli tam asi traja cestujúci, ktorí ochoreli," dodal Kris Evans (25), člen chlapčenskej skupiny Race the Horizon.

Let AA109 opustil Heathrow v stredu na poludnie a do Los Angeles mal doraziť ešte v ten istý deň. Boeing 777-300 bol blízko Keflavíku, keď sa musel otočiť a do Londýna sa vrátil späť o piatej popoludní. Cestujúci strávili noc v hoteli a je pochopiteľné, že sa budú snažiť dostať do Los Angeles už dnes.

Viac o téme: American Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu