Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Horor na palube lietadla: Výbuch urobil dieru do trupu, z výšky 4 km mal vypadnúť horiaci muž

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN/MOGADIŠO - Neidentifikovaný muž mal vypadnúť z lietadla vo výške približne štyroch kilometrov po tom, čo vznikla na boku stroja diera a tlak ho vytiahol von. Incident má pravdepodobne na svedomí výbušnina odpálená len päť minút po tom, čo Airbus A321 vzlietol zo somálskeho Mogadiša. Očití svedkovia tvrdia, že spálené telo staršieho muža spadlo na zem asi 25 km od letiska.

Dráma nad Atlantikom: V lietadle z Londýne sa objavila záhadná choroba, pilot vyhlásil pohotovosť

Úradníci somálskej leteckej spoločnosti Daallo Airlines informovali, že pri výbuchu, ktorý urobil do trupu dieru o rozmeroch 1,8 x 0,9 metra, sa zranili dvaja ľudia. Srbský pilot Vladimir Vodopivec (64) povedal: "Myslím, že to bola bomba. Našťastie riadenie nebolo poškodené, takže som sa mohol vrátiť a pristáť na letisku. Niečo také sa mi počas mojej kariéry ešte nestalo. Stratili sme tlak v kabíne. Vďakabohu to dobre dopadlo."

Podľa zdroja CNN prvé testy preukázali stopy výbušnín, čo môže značiť, že sa lietadlo stalo obeťou teroristického útoku. Explózia prišla vo chvíli, keď sa stroj nachádzal vo výške okolo štyroch kilometrov. Somálsky letecký úradník Alí Mohamoud uviedol, že lietadlo smerovalo do Džibuti a muselo núdzovo pristáť iba pár minút po štarte.

Na palube sa nachádzal aj Awal Kullane, somálsky veľvyslanec Spojených národov, ktorý na Facebooku napísal, že "počul hluk a nevidel nič než dym počas niekoľkých sekúnd". Keď sa viditeľnosť obnovila, uvedomil si, že prišli o značnú časť lietadla. Kullane, ktorý šiel do Džibuti na diplomatickú konferenciu, tiež publikoval video ukazujúce niektorých cestujúcich, ako si nasadzujú kyslíkové masky.

Ďalší cestujúci, Mohamed Ali, povedal agentúre Associated Press, že začuli ranu pred tým než sa objavili plamene a v boku stroja sa otvorila diera. "Neviem, či to bola bomba alebo elektrický prúd, ale počuli sme výbuch," povedal a dodal, že nemôže potvrdiť správy, že istý cestujúci vypadol z lietadla.

Mohamed Hassan, policajt v najbližšom meste Balad, však informoval, že obyvatelia našli mŕtve telo starého muža, ktorý by mohol spadnúť z lietadla. Balad je poľnohospodárske mesto ležiace asi 25 km severne od Mogadiša. Somálsko čelí útokom páchanými islamskou extrémistickou skupinou al-Šabáb, ktorá je zodpovedná za sériu smrtiacich atentátov po celej krajine.

Letecké zdroje uviedli, že lietadlo malo oneskorený odlet, čo znamená, že ak mala bomba časovač, bola odpálená v nižších nadmorských výškach, a tak mali cestujúci väčšiu šancu na prežitie. Čierne sadze okolo diery naznačujú, že naozaj prišlo k teroristickému útoku.

Viac o téme: VýbuchDaallo Airlines
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu